Strategia de dezvoltare a Orașului Bragadiru pentru perioada 2016-2022
Dragi vecini,
In data de 18 martie a avut loc la sediul Primariei Bragadiru o consultare publica referitoare la Strategia de dezvoltare a Orașului Bragadiru pentru perioada 2016-2022, realizata de specialistii Public Research, coordonata si prezentata de dl. conferentiar la SNSPA, Dragos Dinca. La o parte din intalnire au fost prezenti si dl. Primar si dl. Presedinte al Consiliului Judetean.
Am aflat toti cei peste 30 de cetateni prezenti ca aceasta strategie a fost inceputa acum si nu mai demult pentru ca abia acum apar ghidurile pentru programele operationale, iar majoritatea propunerilor de proiecte ar trebui realizate din fonduri europene, precum si din nevoia de a corela dezvoltarea urbana cu cea judeteana.
Pana ca acest document sa ne fie prezentat, s-au cules date statistice relevante din 7 domenii folosind 500 de indicatori, s-au aplicat chestionare pe un esantion de 230 locuitori ai orasului, in randul angajatilor primariei si ai consilierilor locali. Principalele probleme sunt utilitatile publice, transportul public si scoala.
Prezentarea a fost structurata pe 6 domenii:
- ECONOMIE LOCALA: se doreste incurajarea dezvoltarii de afaceri locale, sustinerea unui incubator de afaceri si a unui cluster, realizarea de intreprinderi sociale.
- MEDIU: utilizarea gazului metan, energiei electrice si solare, precum si a tehnologiilor nepoluate pentru iluminatul locuintelor dar si pentru iluminatul public, verificarea practicilor ilegale de depozitare a deseurilor. Despre acest subiect, am aflat ca la nivel judetean s-a pierdut un proiect de 70 mil euro care prevedea un serviciu judetean integrat de colectare, depozitare si reciclare a deseurilor din cauza unei comune care s-a retras din parteneriat. Se doreste extinderea retelei de apa si canal, montarea unor liziere de protectie pentru limitarea poluarii fonice de-a lungul Centurii Bucuresti si a Soselei Alexandria, extinderea spatiilor verzi. Acest subiect a atras atentia cetatenilor prezenti, mai ales ca s-a mentionat faptul ca in Bragadiru avem 26 m/locuitor de spatiu verde, pentru ca in cartierele noi prin PUG-ul actualizat in 2015 pentru prima data din 1999 nu exista spatii verzi, acelasi motiv fiind invocat ca Primaria nu detine terenuri in zona, iar numarul de locuitori este mult mai mare decat cel oficial.
- URBANISM: continuarea cadastrarii, reabilitarea generala a drumurilor, montare indicatoare, monitorizare video, pasaj rutier la Centura Bucuresti, despre care dl. Presedinte al CJI ne-a spus ca va fi terminata in maxim 2 ani, realizare piste de biciclete, 5 pasarele pietonale si un semafor la comanda in fata Primariei. Cetatenii au adus in discutie problema transportului in comun public, care este subdimensionat si nici nu creaza legaturi necesare locuitorilor din cartierele noi pentru a ajunge in centrul orasului.
- INSTITUTII LOCALE: site actualizat saptamanal, 3 infochioscuri, adunari publice pe cartiere, intalniri cu tinerii, sondaje, plan sectorial anticoruptie, sesiuni de formare pentru angajati, s-a propus chiar ideea de consilier comunitar voluntar care sa participe la sedintele CL si sa isi spuna parerea fara drept de vot, bineinteles. La cererea cetatenilor, Primarul a promis ca in termen de 20 de zile va fi disponibil sistemul electronic de plata online a taxelor si impozitelor!
- DEZVOLTARE SOCIALA: burse ale locurilor de munca, baze de date ale ocupatiilor, constructie locuinte sociale, ansambluri rezidentiale, policlinica/spital, rezolvarea problemei cainilor comunitari, sprijinire asociatii de proprietari, dotari pentru Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta si pentru Politia Locala, deschidere centru pentru pesoane cu dizabilitati si pentru persoane varstnice.
- EDUCATIE, CULTURA, SPORT, AGREMENT: acordare burse sociale pentru tineri proveniti din familii sarace, sesiuni de informare pentru cresterea nivelului de educatie civica, realizarea unui corp nou de scoala, 2 gradinite cu program prelungit in cartierele noi, fond de carte pentru biblioteca orasului, organizare competitii sportive, amenajare parcuri, spatii verzi si locuri de joaca.
Acestea sunt propunerile echipei de specialisti in urma identificarii nevoilor noastre, pe care le putem imbunatati trimitand un mail la adresa dragos.dinca@administratiepublica.eu . In perioada urmatoare va fi realizata forma finala a strategiei, iar in aproximativ 2 saptamani va avea loc o dezbatere publica a acesteia, dupa care va fi adoptata printr-o hotarare a Consiliului Local Bragadiru.
„5 pasarele pietonale” – pasarelele pietonale vor descuraja în continuare traficul pietonal și vor încuraja creșterea vitezei mașinilor într-o zonă care deja are cele mai multe accidente din București-Ilfov. Autostrăzile urbane sunt periculoase și descurajează pe termen lung dezvoltarea zonelor pe care le traversează.
De asemenea, ar fi utile mai multe căi de legătură între bucățile separate de șoseaua de centură și DN6, precum și cu sectoarele 5 și 6. În prezent, Bragadiru e mai mult o confederație de cartiere care nu prea au conexiuni între ele.