TAXELE SI IMPOZITELE LOCALE PE ANUL 2020
DELIMITAREA ZONELOR IN BRAGADIRU
Sau plateste impozit pentru ce nu ai!
La punctul 9 de pe ordinea de zi a sedintei din 20.12.2019 a Consiliului Local Bragadiru s-a aflat si aprobat hotararea privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor si taxelor locale, taxele speciale si amenzile aplicabile in anul 2020.
Dupa analizarea documentelor, am supus atentiei cetatenilor si consilierilor locali urmatoarele informatii din legislatia fiscala:
1.Taxele, impozitele locale si amenzile aplicate contraventiilor sunt indexate cu rata inflatiei de 4,6%.
2. Valorile impozabile stabilite pentru plata impozitului pe cladiri conform codului fiscal conduc la determinarea valorii impozabile a cladirii si implicit a stabilirii impozitului pe cladire, in functie de rangul localitatii si zona.
3. Conform normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind codul fiscal, incadrarea unei cladiri la o valoare impozabila maxima, si nu la minima se face prin indeplinirea cumulativa a conditiilor:
-dotare cu apa de la reteaua publica sau din surse proprii,
– dotare cu instalatie de canalizare daca prin conducte apele menajere sunt evacuate in reteaua publica,
– dotare cu energie electrica
– dotare cu instalatie de incalzire idiferent de combustibil.
4. Conform normelor metodologice de aplicare a Legii nr, 227/2015 privind codul fiscal, incadrarea unui teren intr-o zona se face in functie de pozitia terenului fata de centrul localitatii, de retelele edilitare existente, precum si de alte elemente specifice fiecarei unitati administrativ-teritoriale, pe baza documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, a registrelor agricole, a evidentelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau a oricaror alte evidente agricole sau cadastrale.
5. Conform proiectului de hotarare delimitarea zonelor in intravilanul localitatii se face tinand cont de echiparea cu retele de alimentare cu apa, canalizare, electricitate, gaze si infrastructura rutiera si pietonala.
Aceste elemente si altele influenteaza valoarea impozitului pe cladire si pe teren pe care noi il platim.
In functie de aceasta incadrare a terenului si cladirii in zona din interiorul localitatii noastre, de rang III, se stabileste valoarea impozabila aplicabila, valoare care difera de la zona la zona.
Platim impozit pe teren stabilit prin inmultirea suprafetei terenului in hectare cu valoarea impozabila stabilita astfel pentru fiecare zona: A-5.477 lei, B-3.722 lei, C-1.768 lei, D-1.029 lei.
Dupa compararea documentelor aplicabile anului 2019 si propunerea pentru 2020, am supus atentiei urmatoarele informatii de interes pentru cetateni:
1. In zona A au fost incluse mai multe strazi fata de cele existente, deoarece pe unele au fost efectuate lucrari de asfaltare in 2018 sau 2019, ceea ce inseamna ca va creste impozitul pentru cei care locuiti pe aceste strazi.
2. Din zona B au fost retrogradate in zona C cateva strazi, ceea ce inseamna ca va scadea impozitul pentru cei care locuiti pe aceste strazi.
3. Din zona C au fost incluse mai multe strazi in zonele A sau B, deoarece pe unele au fost efectuate sau urmeaza lucrari de asfaltare in 2019, ceea ce inseamna ca va creste impozitul pentru cei care locuiti pe aceste strazi.
Pentru ca este vorba despre 226 de strazi, am rugat cetatenii sa imi scrie in comentariu strada daca vor sa afle exact ce s-a intamplat cu incadrarea in zona sau sa verifice tabelele din imaginile de pe facebook.
Cateva neconcordante cu realitatea sesizate in urma analizei comparative a anexei nr. 1 la proiectul de hotarare privind taxele si impozitele pe anul 2020:
Desi nu au nicio urma de asfalt, de la 01.01.2020 locuitorii de pe strazile DEMNITATII, DEZROBIRII, MUZELOR, SIMBOLULUI, FREAMATULUI, SOLDATULUI vor plati mai mult impozitul pe teren deoarece aceste strazi au fost mutate din zona B in zona A.
Strada JADULUI asfaltata in 2018 figureaza in zona C, desi trebuia mutata in zona B.
Strada DALIEI figureaza in zona B, cu acces la gaze, desi azi in sedinta aprobam cofinantarea pentru extinderea conductei pe aceasta strada.
In sedinta din
20.12.2019 am atras atentia consilierilor locali asupra faptului ca hotararea
privind taxele si impozitele locale pe anul 2020 adoptata in aceasta forma
PREJUDICIAZA BUGETUL A MII DE CETATENI, proprietari ai locuintelor si
terenurilor de pe strazi care au fost incadrate in alta zona decat in cea in
care se afla in realitate, aceste modificari fiind facute din pix si nu dupa o
evaluare serioasa.
Am cerut prezenta dlui arhitect pentru a imi spune cum se face ca sunt strazi care desi nu au pic de
asfalt pe ele figureaza cu asfalt si cum se face ca pe majoritatea strazilor
figureaza prezenta canalizarii, desi in normele metodologice se specifica clar
ca o cladire se considera racordata la canalizare doar daca apele menajere sunt
evacuate in reteaua publica.
Raspunsul acestuia a fost ca sunt in plan de
asfaltare aceste strazi.
Ma scuzati, dar eu nu pot accepta sa platesc
impozit pe anul 2020 la nivelul maxim, doar pentru ca s-ar putea sa am asfalt
la sfarsitul anului pe strada pe care locuiesc. Am primit atatea promisiuni,
incat nu mai cred in niciuna care vine din partea acestei administratii publice
locale.
In urma prezentarii acestei situatii de fals in
anexa 1 la proiectul de hotarare, presedintele de sedinta a propus votarea
acestei hotarari cu amendamentul ca arhitectul sef va modifica anexa dupa o
evaluare in luna ianuarie.
Nefiind multumita de aceasta propunere de rezolvare
a datelor gresite, m-am abtinut, deoarece nu am nicio certitudine ca nu vor fi
cetateni care vor fi prejudiciati de aceasta hotarare la momentul in care isi
vor achita impozitul la inceputul anului!
In sedinta din 07.01.2020, primarul a venit cu o modificare care nu rezolva problemele semnalate de mine sau de cetateni. Concret, a fost debifata căsuța la asfalt la strazile Demnității, Dezrobirii, Freamatului si Simbolului si încadrate in zona B, o parte din Drumul de Sonde a fost trecut in zona C, au fost trecute punctajele la strazile aflate în litigiu, adăugată strada Vidin si incadrata in zona C.
Așadar, logica reprezentanților acestei primării este urmatoarea: nu conteaza ca acum nu aveti retea publica de apa si canalizare, veti plati impozitul pe anul 2020 ca si cum ati avea. Motivația va fi probabil ca acele strazi sunt încadrate în proiectul de extindere al rețelei de apa-canal care va fi realizat în anii 2020-2021 din fonduri europene prin SC APA CANAL ILFOV SA. Problema cu acest proiect este ca întârzie de ani buni, a intrat acum în linie dreaptă, dar nu avem garanția că vom avea lucrari finalizate asa repede. Eu nu am primit informații actualizate desi am solicitat acest lucru.
Hotararea a fost aprobata asa, ceea ce inseamna ca in continuare contine informatii false. Am depus a doua sesizare de legalitate la Prefectul Judetului Ilfov.
Atat eu, cat si cetatenii care au trimis sesizarea de nelegalitate privind informatiile false cuprinse in hotararea nr. 264/20.12.2019, am primit un raspuns sec, care lasa de inteles ca s-ar fi modificat in concordanta cu ce am sesizat, insa stim deja ca nu este asa.
Am discutat la Prefectura Ilfov si astept un raspuns cat mai curand.
In cazul in care Prefectul nu ia in considerere argumentele aduse de mine in cele 2 sesizari de nelegalitate, atunci voi ataca in contencios administrativ hotararea nr. 3/07.01.2020.
Inca astept un raspuns de la Prefectura Ilfov.
Buna ziua,
Referitor la Lista cu zonele in cadrul localitatii (Anexa2 din HCL 264/2019), consider ca se aplica in mod ilegal deoarece sunt strazi care nu au retea de apa si retea de canalizare si sunt incadrate la zona A. Cele 2 retele au 40 puncte (20 puncte per utilitate), iar din totalul de 100 puncte, raman 60 puncte care corespund zonei C. De exemplu, strada Pacii, strada Troitei , strada Eroilor sunt incadrate la zona A iar conform realitatii ar trebui sa fie in zona C!!!!
Ce se poate face pentru schimbarea incadrarii in zona C ????
Impozitul pentru casa și teren este mai mare decât în București. Locuiesc pe str. Toamnei și pana acum terenul l-am amenajat pe banii mei pe locul unui maidan de gunoi, am tras cablu electric 150 m de la strada , am tras conducta de gaz , am realizat împreună cu vecinii drumul de acces și în final tot pe banii noștri am tras și conducta de alimentare cu apa și canalizare. În afara de aceasta, peste drum exista și acum un depozit de gunoi provenit de la Cartierul Latin. Întrebarea este următoarea : De ce este asa de mare impozitul atata timp cât primăria nu a avut nici un fel de contribuție?