• 0724.959.100
 • consilier@bragadirumeu.ro
 • Bragadiru, Ilfov

Propuneri buget local 2024

In urma consultarii online si a discutiilor de pe teren cu cetatenii orasului Bragadiru, au reiesit urmatoarele nevoi principale ale locuitorilor orasului: investitii in retelele de apa si canalizare pe strazile care nu sunt prinse in proiectele gestionate de SC APA CANAL ILFOV SA finantat prin POIM si de Primaria Bragadiru finantat prin PNRR, investitii in spatii verzi, educatie si infrastructura rutiera.
Parte dintre aceste proiecte, atat de necesare locuitorilor orasului pentru a avea conditii de trai decente, pot fi finantate prin fonduri nerambursabile nationale sau europene, deoarece acum sunt banii cei mai multi la dispozitia localitatilor. Este important sa fie pregatita documentatia tehnico-economica si studiile pentru a putea depune cererile de finantare odata cu lansarea apelurilor de proiecte.

Amendamentele noastre asupra bugetului din anul 2024 sunt urmatoarele:

 1. Introducere la Capitolul 51 AUTORITATI PUBLICE: servicii dezvoltare platforma digitala Bragadiru Smart City – 5.000 lei
  Argumentare: Pentru a putea aplica la apelul de proiecte 2.1. Sprijin pentru digitalizarea administrației publice prin platforme sau alte soluții digitale inovative de livrare a serviciilor publice și aplicații de tip smart city din POR BI, care ar urma sa fie deschis in octombrie 2024, ne dorim o aplicatie de tipul Cetățeni inteligenți: platforme și aplicații de comunicare cu cetățenii, consultare publica a acestora, de implicare civică și voluntariat, de raportare de probleme, etc. si Guvernanță inteligentă: aplicații de tip funcționar public virtual pentru soluționarea obligațiilor cetățenești, pentru plăți de taxe și impozite, obținere de certificate, atestate, documente valabile cu semnatura electronica, chiar si obtinerea documentelor de stare civila.
 2. Introducere la Capitolul 51 AUTORITATI PUBLICE: Actualizarea Planului Urbanistic General al Orasului Bragadiru – 600.000 lei
  Argumentare: Exista finantare la nivel guvernamental pentru acest lucru extrem de necesar, deoarece din anul 2015 cand a fost actualizat ultimna oara PUGul au fost adoptate multe PUZ-uri care permit derogari, ducand la o dezvoltare urbanistica haotica, cu efecte negative asupra locuitorilor. Totodata PUG-ul trebuie adus in acord cu situatia actuala a orasului, iar infrastructura sa fie reconfigurata in concordanta cu imaginea actuala a orasului.
 3. Introducere la Capitolul 65 INVATAMANT: achizitie teren constructie cresa si gradinita zona Prelungirea Ghencea – 2.500.000 lei ( minim 5000 mp)
 4. Introducere la Capitolul 65 INVATAMANT: studiu de fezabilitate si DTAC constructie cresa si gradinita zona Prelungirea Ghencea – 150.000 lei
  Argumentare: Avem mii de copii in acest oras care sunt inscrisi la unitati de invatamant prescolar din Bucuresti, deoarece in preajma casei nu exista crese sau gradinite de stat, ori nu au prins loc la cele existente in oras. Pentru a putea aplica la apelul de proiecte 6.1 Infrastructura educationala locala- infrastructura prescolara din Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov, care ar urma sa fie deschis in aprilie 2024, trebuie foarte rapid sa fie supuse aprobarii consiliului Local Bragadiru proiectele de hotarare privind achizitionarea terenului, aprobarea studiului de fezabilitate si a indicatorilor tehnico-economici. Ar fi un mare pacat sa ratam acest apel de proiecte, avand in vedere ca ratam apelul 6.2 Infrastructura educationala locala- infrastructura scolara/preuniversitara, care se termina pe 22 februarie 2024.
 5. Introducere la Capitolul 65 INVATAMANT: achizitie teren construire scoala gimnaziala zona Safirului-Diamantului – 3.000.000 lei
  Argumentare: Cartierele din zona noua sunt atat de mari si locuiesc atat de multi copii in ele incat este nevoie de cate o cresa, gradinita si scoala in fiecare. Propunem achiziția unui teren de minim 6000 mp în zona cuprinsă între străzile Safirului – Diamantului cu acces de pe o stradă asfaltată cu canalizare pentru construirea unei școli cu 16 clase, laboratoare, sală de spectacole, sală de mese, sală de educație fizică multifuncțională. Din pacate, ratam apelul de proiecte 6.2 Infrastructura educationala locala- infrastructura scolara/preuniversitara din Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov care este in desfasurare pana pe 22 februarie 2024.
 6. Introducere la Capitolul 65 INVATAMANT: achizitionare 2 microbuze scolare – 600.000 lei
  Argumentare: Din discutiile cu parintii care au copiii la scoala gimnaziala nr 1, dar locuiesc in cartierele noi sau in cartierul Bulgaru, reiese clar nevoia acestora de a avea acces la transport scolar. Din pacate, scoala are doar 2 microbuze, care pot deservi un numar mic de copii. Daca ar dispune de mai multe microbuze (22+1 locuri), ar fi ocupate imediat toate locurile. Exista si o petitie a parintilor care sustin eficientizarea tarnsportului scolar.
 7. Introducere la Capitolul 65 INVATAMANT: studiu de fezabilitate construire liceu tehnologic – 150.000 lei
  Argumentare: Singura sansa a bragadirenilor de a avea un liceu in oras este construirea lui din fonduri europene. Pentru a putea accesa apelul de proiecte 6.3 Infrastructura educationala locala- infrastructura scolara tehnica si profesionala din Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov, care este programat sa inceapa in mai 2024, este nevoie de documentatia tehnica. Exista deja o hotarare a Consiliului Local Bragadiru care statueaza intentia de construire a unui liceu si exista si un teren apartinand scolii din Bragadiru, conform spuselor primarului, caci noi nu avem acces la lista terenurilor apartinand domeniului privat al localitatii.
 8. Introducere la Capitolul 67 CULTURA, RECREERE SI RELIGIE: intocmire studiu de fezabilitate si DTAC pentru amenajare spatii verzi zona GHIDICENI LOT 2 –150.000 lei
  Argumentare: Avand in vedere ca este aprobata documentatia privind amenajarea LOTULUI 1 din zona Ghidiceni, pentru ca ne dorim crearea unui spatiu unitar de mare amploare, propunem realizarea documentatiei pentru LOTUL 2 din zona Ghidiceni, in vederea pregatirea cererii de finantare pentru apelul de proiecte 3.5.Crearea, îmbunătățirea, extinderea spațiilor și infrastructurilor verzi din Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov, care urmeaza a fi deschis in iunie 2024. Foarte important este sa fie incluse ca activitati complementare crearea de trasee pentru biciclete, amenajarea unui spatiu de expozitie/ biblioteca verde prin folosirea unui mobilier urban prietenos cu mediul, amenajarea de parcari ecologice, amenajarea unor miniterenuri de sport.
  Ne dorim ca cererea de finantare sa fie facuta pentru ambele loturi, iar Consiliul Judetean Ilfov si Primaria Bragadiru sa asigure doar cheltuielile neeligibile, aceasta fiind Solutia pentru amenajarea completa a zonei GHIDICENI sub forma unui PARC IN LINIE modern si util locuitorilor!
 9. Introducere la Capitolul 67 CULTURA, RECREERE SI RELIGIE: intocmire SF pentru amenajare PADUREA URBANA BRAGADIRU – 150.000 lei
  Argumentare: Inca din anul 2020, am lansat ideea amenajarii zonei din dreapta de strada Povernei a parcului de Agrement si am reluat-o de fiecare data cand a fost posibil. A existat in 2022 in planul de investitii realizarea unui studiu de fezabilitate privind amenajarea zonei de pe dreapta a Parcului de Agrement, dar care nu a ajuns pana acum in fata consilierilor locali.
  Avand in vedere ca ne dorim accesarea fondurilor europene, pentru a face acest lucru, propunem pregatirea cererii de finantare pentru apelul de proiecte 3.5.Crearea, îmbunătățirea, extinderea spațiilor și infrastructurilor verzi din Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov, care urmeaza a fi deschis in iunie 2024.
  Este important ca studiul de fezabilitate sa descrie in detaliu proiectul avand in vedere amploarea terenurilor( in suprafata de aproximativ 100.000 mp cu numere cadastrale 135470 si 112010) si complexitatea planului de amenajare a zonei verzi cu posibilitati de agrement: trasee de biciclete off-road, zona de picnic, trasee in copaci, zona de promenada si culoar navigabil pe raul Ciorogarla.
  Toate acestea ar urma sa faca din Parcul de Agrement din Bragadiru un punct de atractie pentru locuitorii ilfoveni si bucuresteni, contribuind astfel la suplimentarea veniturilor locale.
 10. Introducere la Capitolul 67 CULTURA, RECREERE SI RELIGIE: intocmire PUZ pentru amenajare CENTRU EDUCATIONAL SI DE AGREMENT CIOROGARLA – 150.000 LEI
  Argumentare: Orasul Bragadiru detine un teren de 32.200 mp format din 2 parti in tarla 3 Parcelele 3 si 12: numar cadastral 137453 reprezinta lacul format in urma exploatarii balastierei si celalalt lot cu numar cadastral necunoscut este platforma balastierei, in strada Salciei pe malul raului Ciorogarla, peste drum de ceea ce ne dorim a fi amenajat ca Padurea urbana Bragadiru. In zona respectiva, care s-a dezvoltat din punct de vedere rezidential, balastiera este o sursa foarte mare de poluare, care nu aduce niciun beneficiu localitatii. Reamenajarea ei intr-un centru de agrement si centru educational reprezinta varianta de utilizare a terenului in beneficiul comunitatii, oferind astfel motivul legal pentru rezilierea unilaterala a contractului de inchiriere.
  Din punct de vedere urbanistic, terenurile sunt incadrate in V1 – spatii verzi si M1- mixt locuire individuala, servicii si comert, cu interdictie clara pentru exploatare si sortare agregate, dupa cum reiese din PUG-ul orasului.
  Propunem schimbarea functiunii terenurilor apartinand domeniului privat al orasului Bragadiru, in :
  -V1 – SPATIU VERDE PUBLIC, unde sa fie amenajat un centru de agrement avand in centrul sau lacul de agrement folosit pentru plimbari cu hidrobiciclete/barci, zona spatiu verde, zona de comercializare produse alimentare si non-alimentare, zona de parcare si accese pietonale, si
  -IS6 – INSTITUTII SI SERVICII-INVATAMANT, unde sa fie construite o cresa/o gradinita/ o scoala/o sala de sport/ un bazin de inot, in functie de posibilitatile de finantare care vor mai fi disponibile la momentul finalizarii procedurilor.
 11. Introducere la Capitolul 67 CULTURA, RECREERE SI RELIGIE: Achiziție teren pentru amenajare loc de joacă în cartierul Mihai Eminescu – 200.000 lei
 12. Introducere la Capitolul 67 CULTURA, RECREERE SI RELIGIE – Amenajare loc de joaca in cartierul Mihai Eminescu – 50.000 lei.
  Argumentare: Cartierul Mihai Eminescu este izolat, mai ales de cand s-a mutat pasarela pietonala, si ar prinde bine un spatiu public dedicat copiilor. Consideram ca este necesara achiziția unui teren de minim 400 mp în cartierul Mihai Eminescu cu acces de pe o stradă asfaltată cu canalizare pentru amenajarea unui loc de joacă.
 13. Introducere la Capitolul 67 CULTURA, RECREERE SI RELIGIE : achizitie teren pentru amenajare parc cu loc de joaca in zona Prelungirea Ghencea -2.500.000 lei
  Argumentare: Achiziție teren de aproximativ 5.000 mp în apropierea Cartierului Latin cu acces de pe o stradă asfaltată cu canalizare pentru amenajarea unui parc cu loc de joacă care sa satisfaca atat nevoia de liniste si relaxare, cat si cu zone distincte pentru copii, in care sa fie amplasate aparate si jocuri. Reamintim ca in anul 2020, peste 1.000 de locuitori ai orasului Bragadiru au solicitat in cadrul unei Initiative Cetatenesti achizitionarea unui teren pentru infiintarea unui Parc in Cartierul Latin si, desi au fost validate semnaturile, proiectul nu a fost introdus niciodata pe ordinea de zi a Consiliului Local Bragadiru.
 14. Introducere la Capitolul 67 CULTURA, RECREERE SI RELIGIE : Amenajare spatiu verde cu loc de joaca in cartierul KM 8 – 100.000 lei
  Argumentare: Proiectul este usor de realizat folosindu-se un teren din domeniul privat al orasului Bragadiru care nu este amenajat in acest moment in zona km8, pentru care exista deja hotarare de consiliu aprobata.
 15. Introducere la Capitolul 67 CULTURA, RECREERE SI RELIGIE : Amenajare spatiu verde strada Gladiolelor intersectie cu strada Dantelei – 100.000 lei
  Argumentare: Proiectul de amenajare a spatiului verde este usor de realizat folosindu-se un teren din domeniul privat al orasului Bragadiru care nu este amenajat in acest moment la intersectia strazilor Gladiolelor, Dantelei, Parfumului, pentru care exista deja hotarare de consiliu aprobata.
 16. Introducere la Capitolul 70 LOCUINTE, SERVICII SI DEZVOLTARE PUBLICA: Extindere rețea iluminat public stradal pe străzile: Baniei, Crișul Repede, Diamantului, Gladiolelor, Idealului, Iernii, Mărgelelor, Mărăcineni, Obaie, Ofrandei, Râul Doamnei, Safirului, Tortei, Tunului, Văilor, Vidin, Al. Voinței, precum si strazile Crisul Repede nou intrate in domeniul public care nu au inca denumire proprie – 200.000 lei
  Argumentare: unele dintre strazi nu au deloc stalpi de iluminat public, cum este Ametistului, iar altele pentru ca nu sunt suficienti stalpi de iluminat pe aceste strazi.
 17. Completare la Capitolul 74 PROTECTIA MEDIULUI–intocmire STUDIU DE Fezabilitate pentru Extindere retele apa si canalizare pe strazile Ametistului, Băniei, Aleea Cactusului, Ciorogârlei, Chihlimbar, Sos. Centurii 5-7, Crisul Alb, Crișul Negru, Curcubeului, Daliei, Intrarea 13 Decembrie, Ghidiceni, Aleea Ghioceilor, Gladiolelor, Al. Iernii, Intrarea 13 iunie, Izvorul Mureșului, Izvorul Rece, Intr. Izvorul Rece, Jiului, Intr. Liliacului, Livezilor, Macului, 1 mai, Intrarea 1 mai, Al. Maracineni, Mărului, Mărțișor, Mureșului, Obaie, Oltețului, Poieniței, Aleea Primaverii, Prelungirea Izvor, Prelungirea 13 Decembrie, Aleea Rasaritului, Raul Prahova, Sabarului, Taninului, Tuberozelor, Turcoaz, Zirconiului – 200.000 lei
  Argumentare: Acestea sunt strazi care nu sunt incluse in niciun proiect de extindere a retelei de apa si canalizare, dar care nu au retele, conform HCL. Nr. 162/28.12.2023. Este evident ca trebuie gasita o sursa de finantare, la fel cum s-a facut si pentru cele 2 loturi de strazi din Cartierul Independentei pentru care s-a depus cererea de finantare pe PNRR. Nu este acceptabil ca în anul 2024 pe străzi pe care locuiesc și de 15 ani oameni să nu existe rețele de apă și canalizare menajeră și nici să nu existe perspectiva unei extinderi. De aceea, administrația publică locală este obligată să asigure realizarea acestor lucrări, concomitent cu lucrările din proiectele gestionate de ACI de extindere a rețelelor și înființare a rețelei de canalizare pluvială
 18. Introducere la Capitolul 80 ACTIUNI GENERALE ECONOMICE, COMERCIALE SI DE MUNCA : intocmire studiu de oportunitate construire Parc Industrial
  Argumentare: Proximitatea fata de A0 trebuie valorificata la maxim de administratia publica locala in beneficiul locuitorilor, pentru a avea acces la locuri de munca in Bragadiru. Scopul redactarii studiului de oportunitate este de a gasi terenul cel mai bun, dintre cele detinute deja de orasul Bragadiru in domeniul privat, in zona cuprinsa intre cartierul Bulgaru si A0, respectiv eventualele costuri de amenajare a accesului si de introducere a retelelor de utilitati pana la respectiva locatie.
  Ulterior identificarii terenului potrivit, trebuie demarata procedura de intocmire a Planului Urbanistic Zonal Construire Parc Industrial in orasul Bragadiru. Investitia propusa ar urma sa fie compusa din hale de depozitare/ procesare/ productie de mica capacitate si cladire de birouri, pe care sa le foloseasca societatile comerciale care vor sa isi desfasoare activitatea in Bragadiru, contra unei taxe de inchiriere.
 19. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: intocmire Studiu de Fezabilitate lucrari de amenajare acostament, canalizare pluviala, spatiu verde, iluminat public, piste de biciclete si trotuare intre str. Smardan si podul peste centura, pe zona adiacenta DN6, stanga – dreapta – 100.000 lei.
  Argumentare: In 2022 a fost intocmit studiul de fezabilitate pentru tronsonul Gladiolelor-Cristalului, s-a depus cererea de finantare la AFM, dar nu am obtinut finantare si proiectul a fost abandonat. Este foarte important sa fie realizate lucrari de amenajare a DN6 deoarece este zona de intrare in oras si arata deplorabil, reprezentand chiar un pericol pentru pietoni, biciclisti si soferi.
 20. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: realizare treceri de pietoni smart (DN6, DJ401A) – 1.000 lei
  Argumentare: Orasul Bragadiru este tranzitat in numar foarte mare de masini pe DN6 si DJ401A, motiv pentru care consideram ca este necesara o investitie in siguranta pietonilor care traverseaza aceste doua drumuri pe trecerile de pietoni existente in prezent pe Soseaua Alexandriei, dar si pe unele nou create pe Soseaua Clinceni si Strada Unirii.
  Ne dorim accesarea fondurilor dispobile in apelul de proiecte 5.2. Acțiuni destinate siguranței rutiere adresate rețelei de transport din Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov, care urmeaza a fi deschis in iunie 2024, pentru activitati care au ca scop îmbunătățirea semnalizării verticale și orizontale și a vizibilității pe sectoarele periculoase prin asigurarea iluminatului pe timp de noapte cu soluții moderne și dispozitive luminoase și reflectorizante.
 21. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: studiu de fezabilitate amenajare trasee de biciclete in Bragadiru (pe DN6 pe toata lungimea si strazile Grivitei si Povernei spre Parcul de Agrement)
  Argumentare: Traficul din Bragadiru ne sufoca la propriu pe toti, valorile de poluare din cauza DN6 Soseaua Alexandriei, CB, DJ401A, Prelungirea Ghencea, sunt la cote alarmante, in timp ce nu exista infrastructura pentru biciclisti, iar infrastructura pentru pietoni este deficitara in zona noua a orasului.
  Cel mai accesibil traseu propus, unde exista si spatiul necesar amenajarii pistelor de biciclete, este Soseaua Alexandriei, pentru ca ne leaga si de capital, dar ne poate duce si in Parcul de Agrement pe strazile Grivitei si Povernei.
  Pentru a putea aplica la apelul de proiecte 4. Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon din Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov, 4.3. Acțiuni destinate infrastructurii transportului nemotorizat, care urmeaza a fi deschis in mai 2024, trebuie sa avem pregatita documentatia.
 22. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: expropriere teren pentru creare strada intre Verii si Martisor – 100.000 lei
  Argumentare: Asfaltarea unor strazi din zona cuprinsa intre Prelungirea Ghencea si Ghidiceni a duc la intensificarea traficului. Viitoarea amenajare a zonei de protectie de pe Ghidiceni face necesara amenajarea unei cai de acces directa intre strada Verii si strada Martisor. In momentul de fata accesul pietonal se face pe un drum privat.
 23. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: elaborare studiu de circulatie pentru zona Prelungirea Ghencea- Diamantului – 100.000 lei
  Argumentare: Studiul de circulatie din 2018 nu mai este valabil, deoarece traficul s-a intensificat, odata cu asfaltarea unor strazi in zona. Este nevoie de stabilirea unor sensuri unice, pentru a permite si deplasarea in siguranta a pietonilor.
 24. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amplasare treceri de pietoni denivelate si stalpisori de protectie pe trotuare – 100.000 lei
  Argumentare: Pentru a asigura protectia pietonilor este nevoie de realizarea mai multor treceri de pietoni denivelate si stalpisori de protectie pe trotuarele de pe strazile care sunt modernizate. Din pacate, viteza si parcarea masinilor pe trotuar reprezinta un impediment pentru locuitori.
 25. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: intocmire Strategie privind locurile de parcare in Bragadiru – 50.000 lei
  Argumentare: Este evident ca problema locurilor de parcare are radacini vechi, de la momentul inceperii constructiilor in zona noua a orasului, care s-a facut fara a lua in calcul o dezvoltare rationala: strazile sunt prea inguste, nu au fost respectate prevederile legale in privinta numarului de locuri de parcare la blocuri si case, primaria nu detine terenuri in cartierele noi.
  Este clar ca nu vom rezolva 100% problema parcarilor indiferent cati bani s-ar aloca acestui domeniu, deoarece numarul de masini creste prea mult prea repede. Doar printr-o analiza corecta a situatiei si obligarea la respectarea prevederilor legale de catre dezvoltatorii imobiliari si locuitori, se poate ameliora situatia.
  In strategie trebuie sa fie incluse toate variantele posibile pentru amenajarea cat mai multor locuri de parcare cu plata, cum ar fi pe strazi cu sens unic, pe trotuare doar pe timpul noptii, prin parteneriat public-privat in parcarile marilor retaileri din oras, construirea unor parcari supraterane.
 26. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amenajare trotuare pe strada ALUNULUI – 100.000 lei,
  Argumentare: Strazile mentionate sunt circulate de pietoni, care adesea isi pun viata in pericol mergand pe carosabil, caci acostamentul este plin de noroaie cand ploua. Deoarece din punct de vedere cadastral, in domeniul public figureaza o latime a drumului insuficienta pentru amenajarea trotuarelor, dar exista zona de protectie stradala lasata de locuitori, va fi nevoie de demersuri pentru obtinerea acelor portiuni de teren: fie prin renuntarea dreptului de proprietate de catre locuitori, fie prin expropriere.
 27. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amenajare trotuare pe CIRESAR – 50.000 lei,
 28. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amenajare trotuare pe DIAMANTULUI( tronson Smaraldului-cimitir) – 100.000 lei,
 29. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amenajare trotuare pe IEDEREI – 50.000 lei,
 30. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amenajare trotuare pe PARFUMULUI – 50.000 lei,
 31. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amenajare trotuare pe SAFIRULUI(tronson Cristalului-Jadului) – 100.000 lei,
 32. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amenajare trotuare pe TOPAZ – 50.000 lei,
 33. Introducere la Capitolul 84 TRANSPORTURI: amenajare trotuare pe VERII, – 50.000 lei

În speranța că veți lua în considerare aceste propuneri, va solicitam sa le supuneti in mod individual la votul consilierilor locali in sedinta din 08.02.2024, dar așteptăm si răspunsul în scris pe adresa de mail consilier@bragadirumeu.ro.

Consilieri locali PMP Bragadiru

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *