Studiu de circulație în cartierele noi
În anul 2017 a fost finanțat cu suma de 83.300 lei un studiu de circulație pentru cartierele Independentei, Prelungirea Ghencea și Ghidiceni, în Orașul Bragadiru, Județul Ilfov elaborat de Eco Mediu Asist SRL, o firmă din Buzău.
Acesta a fost subiect de discuție la audiența și dezbaterea public din februarie 2018, iar ieri am intrat în posesia lui, urmare promisiunii făcute de domnul Jacalete Ion, Șeful Serviciului Achiziții Publice, la solicitarea cetățenilor prezenți la aceste întâlniri publice.
Considerăm important acest studiu în vederea realizării investițiilor în infrastructura rutieră din cartierele noi, deoarece concluziile acestui studio relevă excat ceea ce și noi susținem și propunem: drumurile din aceste cartiere nu corespund standardelor din PUG-ul Orașului Bragadiru, iar unele dintre ele necesită o modernizare urgent, căci fără aceasta montarea unor semne rutiere nu va rezolva problema traficului intens de la intrările – ieșirile din cartiere spre Șoseaua Alexandriei, respective Prelungirea Ghencea.
În cadrul PUG-ului existent toate străzile din interiorul celor 3 cartiere din orașul Bragadiru, se propun a fi străzi de categoria a III-a, cu o parte carosabilă de 7.00m (3.50m pe sens), zona verde de 1.00m și trotuare de 2.00m stânga/dreapta. Circulația pietonală se desfășoară îngreunat și în condiții lipsite de siguranță din cauza lipsei trotuarelor, iar acolo unde există acestea sunt inguste sau ocupate de mașini parcate.
Analiza și recomandările sunt realizate în parte pe fiecare cartier, după cum urmează:
1. Cartierul Prelungirea Ghencea (UTR23, conform PUG)
In prezent, zona analizată este o zonă de case și blocuri de locuințe, dar și de terenuri neamenajate, ce reprezintă o viitoare sursa generatoare de trafic local. Strada Mărăcineni (face legătura între Prelungirea Ghencea și Strada Ghidiceni)-caracterizată la nivel de debit orar de calcul de o Circulație Intensă;
Traficul din interiorul acestui cartier are in general un caracter local, la care se adaugă autovehiculele folosite de cei ce construiesc clădiri în zonă. Excepție face strada Mărăcineni (1), folosită și de traficul de tranzit.
Se recomandă: Fluidizarea circulației în interiorul cartierului va fi asigurată după modernizarea străzilor existente (acolo unde este posibil) și aducerea acestora la secțiunea transversală din PUG Bragadiru. De asemenea, va trebui luată în considerare a creerea unei străzi (și nu numai) ce va asigura legătura între strada Iernii, Toamnei și Verii, cu strada Ghidiceni. Realizarea de trotuare cu lățimi de minim 1m pentru asigurarea circulației pietonale.
2. Cartierul Ghidiceni (UTR 24 si 25, conform PUG)
In prezent, zona analizata este o zona de case si blocuri de locuinte, dar si de terenuri neamenajate, ce reprezinta o viitoare sursa generatoare de trafic local. Strada Ghidiceni este caracterizată la nivel de medie zilnica anuală de o Circulație Intensă (ramura între Strada Mărgelelor și strada Mărăcineni); Strada Cristalului este caracterizată la nivel de medie zilnica anuală de o Circulație Foarte Intensă; Strada Dantelei este caracterizată la nivel de medie zilnica anuală de o Circulație Foarte Intensă;
Traficul din interiorul acestui cartier are in general un caracter local, la care se adaugă autovehiculele folosite de cei ce construiesc clădiri în zonă. Excepție fac străzile Dantelei, Mărgelelor, Cristalului, folosite și de traficul de tranzit.
Se recomandă: Amenajarea de sensuri unice pe strada Parfumului (de la vest la est), respectiv pe strada Dantelei (de la est la vest) și reabilitarea străzii Ghidiceni. Modernizarea străzilor Gladiolelor, Topaz, Safirului și Jadului, din Cartierul Ghidiceni, conform prevederilor PUG Bragadiru
3. Cartierul Independenței (UTR 26 si 27, conform PUG)
In prezent, zona analizata este o zona de case si blocuri de locuinte, dar si de terenuri neamenajate, ce reprezinta o viitoare sursa generatoare de trafic local. Strada Smârdan este caracterizată la nivel de medie zilnica anuală de o Circulație Intensă; Strada Libertății este caracterizată la nivel de medie zilnica anuală de o Circulație Medie; Din punct de vedere al sistematizării străzilor, acest cartier are o rețea mult mai dezvoltată decât precedentele 2 cartiere. Se poate împărți acest cartier în 2 zone, care nu sunt legate corespunzător prin str. Crișul Repede care este pietruită, greu circulabilă.
În timpul orelor de vârf, se observă o creștere a traficului pe ruta între sensul giratoriu de la magazinul de bricolaj, str. Libertății, str. Speranței și str. Smârdan cu ieșire în DN6. Acest lucru se datorează cozilor care se formează pe DN6, pe sensul de mers către București, la intersecția cu str. Cristalului.
Se recomandă: Amenajarea de sensuri unice pe străzile a căror lățime nu permite circulația în ambele sensuri și refacerea marcajelor și indicatoarelor rutiere acolo unde sunt lipsă. Crearea unora noi drumuri, prin care să se asigure legătura între cele 2 zone, oferind astfel și alte rute de deplasare către București decât doar strada Smârdan.
Sperăm să se țină cont de aceste recomandări, să avem parte de modernizarea străzilor conform acordului cadru de modernizare a infrastructurii rutiere în termenele promise la începutul acestui an, să fie montate indicatoarele rutiere necesare și să ne respectăm în trafic mai mult.
Vă pun la dispoziție și o serie de imagini pe pagina de facebook din studiul de circulație, sper să și înțelegeți ceva din ele fiind imagini foarte mari la origine.
Textul integral al studiului poate fi consultat aici.
Cu stimă,
Desagă Teodora