Minuta sedinta 24.03.2022

Sedinta Consiliului Local Bragadiru a avut loc in data de 24.03.2022 si a fost prezidata de consilierul local PNL, Ancu Iulian, in prezenta a 18 consilieri, a primarului, dnei secretar general, dnei contabil, sefului serviciului juridic, seful serviciului cadastru, 4 cetateni, 2 reprezentanti Salserv si alti angajati din Primarie.

Pe ordinea de zi au fost introduse 2 noi proiecte de hotarare, in total din cele 30 de proiecte 24 au fost probate, 1 retras de initiatori si 5 respinse. Noi am votat pentru 22 de proiecte si ne-am abtinut la 7 dintre ele.

Sedinta a inceput cu momentul festiv dedicat fostei campioane la spada, Ana-Maria Branza, despre care am scris aici https://www.facebook.com/TeodoraDesaga/posts/382346967228181 , la care au fost prezenti si reprezentantii mass-media.

Sedinta a continuat cu dezbaterea pe tema rectificarii bugetare, din intrebarile adresate dnei contabil si primarului am aflat o serie de informatii despre care am scris aici https://www.facebook.com/TeodoraDesaga/posts/383029173826627 .

Fiind prezenta sefa Serviciului Cadastru, am discutat despre proiectele de hotarare privind aprobarea vanzarii a 5 apartamente din blocul D7, iar noi ne-am justificat pozitia pentru care nu suntem de acord, despre care am scris aici https://www.facebook.com/TeodoraDesaga/posts/362864592509752 . Motivatia reprezentantilor primariei s-a bazat pe faptul ca legislatia permite cumpararea apartamentului dupa 1 an de chirie de catre chirias si ca autoritatea publica locala este obligata ca in 30 de zile este obligata sa solutioneze cererea, banii se fac venit la bugetul local, iar in prezent acestea prevad costuri de intretinere pentru centrala termica, in timp ce costurile pentru utilitati sunt recuperate greu. Sumele obţinute din vânzarea apartamentelor şi garsonierelor ANL sunt destinate exclusiv construirii de locuinţe, un comision de 1% din preţul de vânzare al acestora făcându-se venit la bugetul local. Pentru clarificarea situatiei, am solutionat un raport detaliat cu privire la costurile suportate acum de primarie. Din cauza abtinerii celor 8 consilier ( 4PMP, 4USR) proiectele au fost respinse pentru a doua oara la rand.

Fiind prezent seful Serviciului Juridic, am discutat despre un referat privind situatia debitelor restante ale firmelor care au avut contracte de inchiriere a spatiilor in Casa de Cultura in starea de alerta, discutata de mai multe ori inca din luna noiembrie a anului 2020. Din pacate, in lipsa inactiunii serviciilor de specialitate din primarie ( serviciul juridic da vina pe serviciul de taxe si impozite locale), contractele nu au fost reziliate dupa 3 luni de la neplata chiriei, asa cum prevedeau contractele, firmele respective s-au trezit cu debite insumand chiria din fiecare luna, desi nu au folosit salile. Asadar, cu totii am fost de acord ca trebuie adoptata o hotarare de consiliu pentru anularea debitelor acestora.

S-a continuat cu restul de proiecte in ordinea initial propusa, avand un punct de vedere la proiectul privind inregistrarea sedintelor consiliului, apreciind ca in sfarsit si consilierii majoritatii politice s-au razgandit dupa ce de atatea ori au votat impotriva propunerilor noastre. Am sustinut prin vot amendamantele depuse de consilierii USR si respinse de majoritate.

Prin proiectul de amplasare a unor statii de incarcare in parcarile de la Casa de Cultura si Primarie se vor amenaja in acest an 8 locuri pentru masinile electrice.

Am solicitat un raport pe anul 2021 privind cantitatile de deseuri reciclabile stranse si predate catre OIREP de Salserv., precum si organizarea unei campanii de informare pentru cresterea cantitatilor de deseuri reciclabile colectate, avand in vedere ca nu ne indeplinim tintele asumate.

Am intrebat daca se va mai relua inchirierea spatiilor din Casa de Cultura, dar mi s-a spus ca nu, deoarece cladirea intra in reabilitare in partea a doua a acestui an.

Privind proiectul de la pozitia nr. 24, am atras din nou atentia asupra faptului ca legea 50/1991 prevede ca taxa de emitere in regim de urgenta a autorizatiei de constructie se impune doar pentru cazuri justificate, asa cum am mai spus si la introducerea acestui regulament. Cazurile justificate se refera la urgenta, calamitate, cazuri care acum sunt exceptate la art. 7 din proiectul de hotarare, deci de fapt singura logica a acestui regulament este ca dezvoltatorii imobiliari care vor sa plateasca extra pentru a primi autorizatiile mai repede sa o poata face. Numai ca am observat ca deja s-a micsorat taxa de la 4000 lei la 2000 lei, iar raspunsul primarului a fost ca nu a platit nimeni taxa in acest timp. Din pacate insa vorbeste lumea ca la Serviciul de Urbanism se fac favoritisme, chiar ilegalitati, dovedite de ISC ca urmare a sesizarilor cetatenilor.  Am depus un amendament cu privire la eliminarea taxei de 50 lei pentru persoanele care au domiciliul in oras, dar a fost respins, si am cerut sa fie deschisa toaleta din parc cat mai urgent. Am fost asigurati ca se va plati o persoana care va face curat in zona foisoarelor.

La proiectul privind darea in administrarea CJI a 6 strazi, am intrebat de ce se va prevede in bugetul local o suma pentru modenrizarea strazilor Crisul Repede si Jadului, daca ele sunt predate la CJI. Am aflat despre o formula mixta cel putin ciudata pentru o economie la buget: Primaria face din bugetul local straturile de baza, canalizarea pluviala si trotuarele, iar CJI doar asfaltarea.

Ultimele doua proiecte se refera la o renuntare la dreptul de proprietate a unei suprafete de 210 mp pe strada 13 Decembrie si la un contract de comodat ( cu titlu gratuit) intre 2 firme ale fostului primar si primarie pentru un teren de 53 mp situat in Str. Verii nr. 40 unde s-a amplasat un container pentru amenajarea unui post al Politiei Locale. Se va face o astfel de sectie si pe str. Dealului.

La lucrari curente ne-am fost prezentate urmatoarele solicitari:

  • Renuntarea si trecerea in domeniul privat a retelei de apa de pe strada Izvorul Muresului – Pentru. Am cerut sa se ia legatura si cu fratii Serban ca sa se faca aceeasi procedura, astfel incat sa fie rezolvata problema locuitorilor cu ACI de pe cele 3 drumuri introduse in domeniul public.
  • Renuntarea si trecerea in domeniul privat a retelei de apa si canalizare de pe strada Opalului – Pentru.
  • Cererea de inchiriere sau concesionare a unui teren de 1500-5000 mp – Impotriva in lipsa unor detalii.
  • 5 cereri de evaluare a apartamentelor in vederea achizitionarii – 8 abtineri, 10 pentru.
  • Cumparare teren str. Salciei la cariera – Impotriva, este inchiriata altcuiva.
  • Referat privind transportul public al consilierilor PMP privind prelungirea liniilor 185 si 226 pe un anumit traseu dezbatut public si in trecut. Primarul ne-a spus ca se muta capatul de la Fortuna vis-a-vis, traseul se va prelungi pe strazile Margelelor-Cristalului-Diamantului si ca in maxim 2 luni va circula autobuzul. I-am amintit primarului ca era deja un acord de la STB pentru traseul prelungit pe Safirului-Topaz-Ghidiceni si nu este in regula pentru locuitorii de pe aceste strazi ca sunt omisi. Nu s-a putut scoate stalpul din intersectia de la Cristalului-Diamantului din cauza gardurilor de la Alaska si Elbi care impiedica lucrarile ENEL si ingroparea cablurilor de curent.
  • S-a prezentat motivarea absentei consilierilor Scintee si Desaga de la sedinta ordinara din februarie din motive medicale.

Dintre cetatenii prezenti in sala, 2 au luat cuvantul referitor la situatia mentionata pe Crisul Repede in mod special penalitatile si sumele mari datorate de cetateni, iar primarul i-a invitat in audienta, iar celalalt referitor la existenta cadastrului si retelelor pe strazile predate catre CJI, respectiv la transmiterea sedintelor consiliului. Dna secretar a facut apel sa inceteze cu minciunile scrise in mediul online si sa citeasca codul administrativ inainte sa vorbeasca.

Dupa 1 ora si jumatate s-a terminat sedinta intr-o atmosfera tensionata.

Cu stima,

Consilierii Locali PMP Bragadiru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *