FARA BLOCURI INTRE CASE
Nu este prima si cu siguranta, nici ultima data, cand vorbesc depre acest subiect, avand in vedere ca sunt PUZ-uri in curs de obtinere a avizelor care vor ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Local Bragadiru, chiar daca au fost contestate de cetateni. Dupa aprobarea PUG in 2015, la propunerea primarului si cu votul consilierilor locali au fost aprobate aproximativ 30 de hotarari care permit derogari de la indicatorii urbanistici.
Un nou PUZ care permite construirea de blocuri intr-o zona de case a fost aprobat de Consiliul Local Bragadiru in sedinta din 28.05.2020.
De aceasta data este vorba despre str. Opalului nr. 16-18, unde pe un teren de 8.250 mp, proprietarul SC HIDRO TOP CONSTRUCT SRL doreste sa construiasca 7 imobile colective cu P+2E+3ER/3M.
Povestea acestui proiect contine inadvertente:
- In anul 2018 a fost realizat proiectul nr. 63 de catre SC MONO CONCEPT SRL in vederea obtinerii avizului de initiere si intocmire a documentatiei PUZ in vederea construirii ansamblu de locuinte collective P+2E+M(3R), obtinand certificatul de urbanism nr. 810/17.05.2018 prelungita valabilitatea pana in 2020.
- In anul 2019 luna aprilie a fost postat un anunt pe site-ul primariei privind organizarea unei dezbateri pe 12.04 orele 10 pentru PUZ Ansamblu de locuinte colective P+2E!!!
- Cum procedura de consultare publica nu putea fi considerata a fi indeplinita, in 17.04.2019 s-a revenit cu un nou anunt, de data asta si cu numar de inregistrare, pentru o noua dezbatere publica pe 07.05.2019 orele 15 pentru PUZ Ansamblu de locuinte colective P+2E, la care au participat 6 cetateni care s-au impotrivit proiectului!!!
- In toata aceasta perioada pe site-ul primariei nu a fost postat spre consultare publica proiectul, asa cum se poate vedea din printscreen.
- Insa proiectul si-a urmat cursul si a obtinut avize: aviz CJ din 14351/28.10.2019, aviz de principiul de ACI,
- In aprilie 2020 a aparut pe site-ul primariei un document pdf cu schite, avize si memoriu, insotit de raportul de specialitate al arhitectului sef si raportul de aprobare al primarului nr. 16472/23.04.2020 pentru PUZ Ansamblu de locuinte colective P+2E+3R Retras!!! https://www.primariaorasbragadiru.ro/downloads/urbanism/PUZ%20P+2E+3E%20Retras,%20strada%20Opalului,%20nr.%2016-18,%20oras%20Bragadiru,%20judetul%20Ilfov.pdf
- Desi titlul PUZ contine sintagma locuinte colective, si este clar ca asta vrea proprietarul sa construiasca, 7 blocuri mai exact, toate rapoartele si avizele sunt pentru schimbarea incadrarii din zona L1 – Locuire Individuala in Li – locuire semi-colectiva,
- Dar in memoriul care a stat la baza tuturor avizelor primite se propune incadrarea in L2- locuire semi-colectiva cu regim de inaltime mai mic de P+2E+M, cu mentiunea ca ansamblu de locuinte colective mici se va desfasura sub forma a doua incinte amenajate in jurul unui spatiu verde comun. Suprapunerea ideii de semicolective cu colective mici contrazice prevederilor art. 1 – utilizari admise din 4.1.2 Sectiunea I – Utilizare Functionala din Capitolul IV din RLU PUG 2015 unde spune ca pot fi maxim 4 apartamente pe unitate cu acces separat!, precum si a art. 3 – utilizari interzise din aceeasi sectiune unde spune ca se interzice amplasarea locuintelor colective sau a locuintelor semi-colective cu mai mult de 4 apartamente pe unitate locativa.
- Subzona Li nu exista in Regulamentul Local Urbanistic la capitolul 3 – Zonificare functionala.
- Au fost 2 cetateni care au transmis contestatie referitoare la acest proiect de hotarare in perioada 22-27.05.2020.
Nu numarul de etaje este problema in acest caz ci tipul de locuinte! Motivul pentru care are nevoie de aprobarea acestui PUZ este faptul ca terenul este incadrat intr-o zona L1 – locuire individuala si este inconjurat de case cu P+1E+M, la care accesul pe strazile Opalului, Rubinului si Perlelor este greoi pentru 2 masini in acelasi timp, strazile nefiind asfaltate la profilul de 13m prevazut in PUG si mentionat in memoriu.
Si ca sa intelegeti de ce sunt consecventa in opozitia pe care o fac la astfel de proiecte, va marturisesc din propria experienta. Eu locuiesc intr-un bloc pe o strada de nici 200 m unde, la momentul anului 2015, erau construite doar 6 case. Sunt martora zi de zi la efectele negative pe care mutarea unui numar mare de locuitori l-a avut asupra strazii si a locuitorilor, dintre care enumar: degradarea strazii de pamant pietruit, intensificarea traficului, ocuparea de catre autoturisme a domeniului public din cauza lipsei locurilor de parcarea suficiente pentru bloc, praf si mizerie, galagie, pierderea intimitatii in curtile locuitorilor.
Cu stima,
Teodora Desagă
Consilier Local PMP Bragadiru