Analiza buget local si propuneri 2023

Stimati vecini,

Așa cum am promis săptămâna trecută și cum v-am obișnuit în ultimii ani, am revenit cu o analiză detaliată a proiectului bugetului local pe anul 2023, pornind de la o comparație cu rectificarea de la finalul anului 2022, continuând cu o prezentare a distribuirii cheltuielilor pe domenii și lista de investiții. În partea a doua a articolului, facem și propuneri pentru includerea lor în proiectul de buget, ținând cont de situația financiară.

Așa cum se poate observa din tabelul de mai jos (Venituri și cheltuieli):

 • Suma totala a veniturilor pe anul 2023 este cu 1,04 mil lei mai mica decat suma preconizata la ultima rectificare bugetara din 2022,
 • Salvarea bugetului pe acest an, la fel ca anul trecut, pare a veni din cote defalcate din impozitul pe venit si sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale, desi sunt cu 10 mil lei mai putin decât suma preconizata anul trecut la ultima rectificare, pastrandu-se aceleasi cote conform cărora se face repartizarea impozitului pe venit, prevăzute la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 368/2022 privind bugetul de stat pe anul 2023: lit b) 63% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit.
 • Scad si veniturile din impozite pe proprietate, dar ne asteptam ca pe parcursul anului acestea sa creasca din nou ca in fiecare an,
 • Cheltuielile curente – de funcționare reprezintă 81%, , cu 10% mai mult ca anul trecut, în timp ce Cheltuielile de capital – de dezvoltare reprezintă doar 19%, cu 7% mai putin ca anul trecut, cu mentiunea foarte importanta ca 10 mil lei sunt din excedentul anului trecut, deci suma este foarte mica comparativ cu nevoile de dezvoltare a orasului,
 • Dupa un an 2021 cu una dintre cele mai mici alocări pentru secțiunea de dezvoltare din ultimii 4 ani, în condițiile în care in anul 2020 am avut propunerea cu cel mai mare buget pentru investiții, in 2022 s-a revenit la o suma mai mare, dar necheltuita la timp.
 • Observatia pe care o faceam anul trecut este valabila si acum: avand experienta ultimilor ani cand au fost realizate doar o mică parte dintre obiectivele de investiții si nu acelea importante, ma tem ca nu va ajuta comunitatea cu mare lucru, daca se pastreaza lista de obiective de investitii asa cum este ea propusa acum de primar.  
 • Cresc cheltuielile de funcționare față de anul trecut, o sumă importantă mergând la categoria bunuri și servicii – 44% si personal – 25%, avand in vedere ca s-au marit salariile prin raportarea la salariul minim pe economie din 2022 – 2550 lei!

In ceea ce priveste obiectivele de investitii, ele au fost structurate in functie de capitole bugetare, fara a se mai face distinctia intre lucrari noi si lucrari in continuare, dupa cum se poate vedea mai jos:

Avand in vedere analiza bugetului si nevoile de dezvoltare identificate si propuse de consilierii PMP in anii trecuti care nu au fost incluse in acest an, mai jos regasiti propunerile noastre pentru anul 2023 privind Anexa 4 Lista de investitii:

 1. Cap 54 – Introducerea obiectivului achizitie 10 insule ecologice subterane pentru colectarea selective a deseurilor – 500.000 lei – pentru zona noua, care a fost ignorata in proiectul pentru care s-a depus cerere de finantare prin PNRR.
 2. Cap 65 – Introducerea obiectivului achizitie teren construire scoala gimnaziala zona Ghidiceni – 3.000.000 lei – Achiziție teren de minim 6000 mp în zona cuprinsă între străzile Safirului – Mărăcineni cu acces de pe o stradă asfaltată cu canalizare pentru construirea unei școli cu 16 clase, laboratoare, sală de spectacole, sală de mese, sală de educație fizică multifuncțională,
 3. Cap 65 – Completarea titlului obiectivului achizitie teren constructie cresa si gradinita zona Prelungirea Ghencea si majorarea sumei de la 2.725.000 lei la 3.000.000 lei – achizitie teren de minim 7.000 mp, suficient pentru constructia unei crese cu minim 5 grupe și a unei grădinițe cu program prelungit cu o capacitate de cel putin 6 clase, sală de mese, cabinet medical, loc de joacă.
 4. Cap 65 – Introducerea obiectivului construire gradinita cu program prelungit în cartierul Bulgaru – 2.000.000 lei – pentru a va fi valorificat terenul situat in str. Unirii nr. 85, pentru care anul trecut s-a facut studiul de fezabilitate, poate fi gasita si o alta sursa de finantare pe parcursului anului.
 5. Cap 67 – Introducerea obiectivului achizitie teren pentru amenajare parc cu loc de joaca in zona Prelungirea Ghencea -5.000.000 lei – Achiziție teren de aproximativ 10.000 mp în apropierea Cartierului Latin cu acces de pe o stradă asfaltată cu canalizare pentru amenajarea unui parc cu loc de joacă care sa satisfaca atat nevoia de liniste si relaxare, cat si cu zone distincte pentru copii, in care sa fie amplasate aparate si jocuri. Reamintim ca in anul 2020, peste 1.000 de locuitori ai orasului Bragadiru au solicitat in cadrul unei Initiative Cetatenesti achizitionarea unui teren pentru infiintarea unui Parc in Cartierul Latin si, desi au fost validate semnaturile, proiectul nu a fost introdus niciodata pe ordinea de zi a Consiliului Local Bragadiru.
 6. Cap 67 – Introducerea obiectivului amenajare parc cu loc de joaca pentru copii in zona Prelungirea Ghencea –500.000 lei – odata ce terenul este achizitionat prin licitatie publica trebuie si amenajat corespunzator cat mai rapid.
 7. Cap 67 – Introducerea obiectivului Amenajarea zonei de pe partea dreapta din Parcul de Agrement – 500.000 lei – Luam in calcul zona cuprinsa intre strada Povernei si Raul Ciorogarla pentru transformarea ei intr-un parc cu trasee in copaci, trasee pentru biciclete, zona de picnic, zona de promenada, loc pentru caini, parcari.
 8. Cap 67 – Introducerea obiectivului Amenajarea perdelei forestiere de-a lungul Centurii Capitalei – 100.000 lei – In parteneriat cu Romsilva pentru asigurarea puietilor si ong-uri pentru asigurarea voluntarilor pentru actiunea de plantare.
 9. Cap 67 – Introducere obiectivului Amenajarea zonei de protecție sanitară de pe strada Ghidiceni – 500.000 lei – Luam in calcul zona de pe partea cu strada Maracineni, deoarece este mai lata, si ne raportam in aceasta propunere la o suprafata aproximativa de 40.000 mp.
 10. Cap 67 – Introducerea obiectivului Achiziție teren pentru amenajare loc de joacă în cartierul Mihai Eminescu – 200.000 lei – Achiziție teren de minim 400 mp în cartierul Mihai Eminescu cu acces de pe o stradă asfaltată cu canalizare pentru amenajarea unui loc de joacă.
 11. Cap 67 – Amenajare loc de joaca in cartierul Mihai Eminescu – 50.000 lei.
 12. Cap 67 – Amenajare spatiu verde cu loc de joaca in cartierul KM 8 – 100.000 lei – folosindu-se un teren din domeniul privat al orasului Bragadiru care nu este folosit in acest moment.
 13. Cap. 70 – Introducerea obiectivului extindere rețea iluminat public stradal pe străzile: Ametistului, Crișul Repede, Diamantului, Gladiolelor, Idealului, Iernii, Mărgelelor, Mărăcineni, Obaie, Ofrandei, Râul Doamnei, Safirului, Tortei, Tunului, Văilor, Vidin, Al. Voinței, precum si strazile noi intrate in domeniul public care nu au nume – pentru ca nu sunt suficienti stalpi de iluminat pe aceste strazi.
 14. Cap 74 – Introducerea obiectivului SF extindere retea apa si canalizare pe strazile Ametistului, Băniei, Ciorogârlei, Sos. Centurii 5-7, Crisul Alb, Crișul Negru, Curcubeului, Daliei, Ghidiceni, Gladiolelor, Al. Iernii, Izvorul Mureșului, Izvorul Rece, Intr. Izvorul Rece, Intr. Liliacului, Livezilor, Macului, Al. Maracineni, Mărului, Mărțișor, Mureșului, Obaie, Oltețului, Ortacului, Poieniței, Sabarului – 150.0000 lei, deoarece acestea sunt singurele strazi care nu sunt incluse in niciun proiect de extindere a retelei de apa si canalizare, dar care nu au retele, conform HCL. Nr. 252/15.12.2022. Este evident ca trebuie gasita o sursa de finantare, la fel cum s-a facut si pentru cele 2 loturi de strazi din Cartierul Independentei pentru care se depune cererea de finantare pe PNRR. Nu este acceptabil ca în anul 2023 pe străzi pe care locuiesc și de 15 ani oameni să nu existe rețele de apă și canalizare menajeră și nici să nu existe perspectiva unei extinderi. De aceea, administrația publică locală este obligată să asigure realizarea acestor lucrări, concomitent cu lucrările din proiectele gestionate de ACI de extindere a rețelelor și înființare a rețelei de canalizare pluvială
 15. Cap 74 – Introducerea obietivului SF infiintare canalizare pluviala in zona cuprinsa intre strazile Diamantului si Ghidiceni – 50.000 lei
 16. Cap 74 – Introducerea obietivului SF infiintare canalizare pluviala in zona cuprinsa intre strazile Ghidiceni si Prelungirea Ghencea– 50.000 lei
 17. Cap 84 – Modificarea titlului obiectivului modernizare strazi in orasul Bragadiru, inclusiv trotuare si preluare ape pluviale, dupa caz, si adaugarea strazilor pentru care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici in anul 2022, pentru maximizarea eforturilor de imbunatatire a infrastructurii rutiere in oras: Crisul Repede, Diamantului, Gliei, Libertatii,
 18. Cap 84 – Introducerea obiectivului SF lucrari de amenajare acostament, canalizare pluviala, spatiu verde, iluminat public, piste de biciclete si trotuare intre str. Smardan si podul peste centura, pe zona adiacenta DN6, stanga – dreapta – 60.000 lei.
 19. Cap 84 – Introducerea obiectivului Realizare trotuare pe străzile Alunului, Dantelei, Iernii, Libertății, Monumentului, Parfumului, Safirului, Toamnei, DN6 – Leroy Merlin – 2.500.000 lei
 20. Cap 84 – Introducerea obiectivului Serviciu Actualizarea Planului Urbanistic General al Orasului Bragadiru – 600.000 lei – exista finantare la nivel guvernamental pentru acest lucru extrem de necesar, deoarece din anul 2015 cand a fost actualizat ultimna oara PUG-ul au fost adoptate multe PUZ-uri care permit derogari, ducand la o dezvoltare urbanistica haotica, cu efecte negative asupra locuitorilor.
 21. Cap 84 – Introducerea obiectivului achizitie refugii statii STB – 200.000 lei – Luam in calcul toate statiile in care opresc toate liniile de autobuz si consideram ca este nevoie de 20 de refugii acoperite cu cos si banca de asteptare.
 22. Cap 84 – Introducerea obiectivului Lucrari de proiectare si executie ruta noua de acces din zona Prelungirea Ghencea spre DN6 – 1.000.000 lei – Demersuri necesare pentru a asigura că se poate face accesul din zona Prelungirea Ghencea/ Cartierul Latin prin:
 • Scenariu 1 : legarea străzilor Iernii și Jadului, prin crearea unui drum prin spatele statiei de apa,
 • Scenariu 2 : asfaltarea strazii Viilor pentru a lega strazile Toamnei si Iernii, legarea strazilor Verii si Toamnei prin crearea unui drum, legarea strazilor Verii si Ghidiceni, prin crearea unui drum din str. Martisor
  Este nevoie inclusiv de achiziție teren, pentru că porțiuni din străzile menționate sunt proprietate privată, iar apoi asfaltare.

Vă invit să transmiteți propunerile dumneavoastră concrete până pe 19 ianuarie pe adresa de mail registratura@primariaorasbragadiru.ro, menționând Proiect de hotărâre privind adoptarea Bugetului local general consolidat 2023 și datele de contact ale dumneavoastră. Puteți folosi modelul de mai jos:

Catre Primăria Orașului Bragadiru
În atenția Primarului Orașului Bragadiru

PROPUNERE
PROIECT BUGET LOCAL GENERAL CONSOLIDAT
2023

Având în vedere prevederile legale privind transparența decizională și anunțul nr. 1037/06.01.2023, subsemnatul ……………………….., domiciliat în ………………………………………………………….Bragadiru, Ilfov, vă transmit prin prezenta propunerile mele referitoare la proiectul de hotărâre privind adoptarea bugetului local general consolidat 2023 aflat în dezbatere publică.
Vă propun modificarea anexei 4- lista de investitii 2023, astfel:

-eliminarea …

-micsorarea…

-majorarea…

-introducerea….

-introducerea….

Cu stimă,

Teodora Desagă

Lider Grup Consilieri Locali PMP Bragadiru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *