• 0724.959.100
  • consilier@bragadirumeu.ro
  • Bragadiru, Ilfov

PLAN DE INTERVENTII IARNA

Catre PRIMARIA ORASULUI BRAGADIRU

Sos. Alexandriei nr. 249, Bragadiru, Ilfov

7/06.02.2020

Domnule Vasile Cimpoeru, Primarul Orasului Bragadiru,

Subsemnata, Desaga Teodora-Alexandra, in calitate de consilier local al orasului Bragadiru din partea Partidului Miscarea Populara, va transmit o solicitare de informații în conformitate cu art. 226 alin. 1 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ.

In conformitate cu art. 2 și art. 14 din Reglementarea tehnică „Normativ privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013, elaborată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A., publicat în Monitorul Oficial în 01.07.2013, autoritățile publice locale stabilesc modul de intervenție pentru combaterea poleiului și înzăpezirii pentru drumurile pe care le au în administrare, prin stabilirea nivelurilor de viabilitate a drumurilor, elaborarea programului pregătirilor, întocmirea planului operativ de acțiune, organizarea unităților operative de acțiune.

Conform contractului de concesiune a serviciului public de salubrizare  nr. 9080/01/06/2010  încheiat între Primăria Orașului Bragadiru și SALSERV, operatorul este responsabil de combaterea poleiului și deszăpezire.

În conformitate cu articolele 46-51 din Caietul de sarcini aprobat prin HCL 84/25.02.2009, activitățile specifice perioadei de iarnă se execută ziua și noaptea pentru menținerea în stare practicabilă a arterelor de circulație: curățatul manual al zăpezii, curățatul, încărcatul mecanizat și pluguitul, combaterea poleiului, curățarea gurilor de scurgere. Operatorul serviciului va lua toate măsurile pentru a fi gata de acțiune la o oră de la începerea ninsorii, iar în doup ore de la începerea ninsorii să acționeze la întreaga capacitate programată. Confirmarea prestației de deszăpezire se va face în baza planului de lucrări aprobat și a fișelor zilnice de lucru.

În ziua de 05.02.2020 de la ora 17.00 județul Ilfov a intrat sub cod portocaliu de viscol, fiind anunțate ninsori pe timpul nopții, ceea ce s-a și întâmplat până aproape de dimineața zilei de 06.02.2020. Au fost semnalate de către cetățeni cazuri în care utilajele treceau pe străzi cu lama ridicată, deși stratul de zăpadă depus atingea 30-40 cm, iar stratul de gheață era de aproximativ 10cm pe străzile pe care s-a intervenit totuși. Pe majoritatea străzilor secundare nu se intervenise până la ora 10.00.

La nivelul anului 2010, lipsește anexa 6 din caietul de sarcini, care cuprinde lista străzilor pe care se face curățatul manual al zăpezii, iar anexa 7 – lista străzilor pe care se curăță zăpada, se pluguiește, se combate poleiului cuprinde doar stațiile de transport public de pe Șoseaua Alexandriei.

Culmea, tocmai cele care astăzi la ora 9 erau încă înzăpezite, cetățenii fiind nevoiți să aștepte pe carosabil autobuzul, iar 302 s-a blocat pe strada Diamantului.

În urma adoptării HCL privind ajustarea tarifului de operare a serviciului de salubrizare prestart în orașul Bragadiru, județul Ilfov de S.C. SALSERV ECOSISTEM S.R.L. în ședința din 30 ianuarie 2020, tariful plătit de primărie a crescut pentru înlăturatul zăpezii – curățat mechanic zăpadă de la 0,35 lei/mp  fără TVA   la 0,383 lei/mp  fără TV = 0,46 lei  și pentru combaterea poleiului – împrăștiat material antiderapant de la 0,20 lei/mp fără TVA la 0,32 lei/mp fără TVA = 0,38 lei.

Conform art. 22 din același normativ, până la 31 decembrie, Salserv trebuia să se aprovizioneze cu 75% din cantitatea necesară de material antiderapante pentru combaterea poleiului.

În conformitate cu art. 12 punctele 4, 6, 11 din HCL nr. 130/29.11.2017 privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Serviciului Gospodărire, Întreținere, Reparații și de Deservire , Compartimentul Întreținere-Reparații participă la dezăpezire, incendii și inundații, pentru scoaterea apei de pe drumurile publice, participă la activități de îndepărtare a zăpezii, execută servicii de vidanjare cu utilajele din dotare.

Nu cunosc numărul și tipul de utilaje deținute de SALSERV și nici de Serviciul de Gospodărire din cadrul Primăriei Bragadiru, precum nici alte modificări aduse contractului nr.  9080/01.06.2010 cu Salserv referitoare la acțiunile de înlăturare a zăpezii și combaterea poleiului, deși era de interes public lista străzilor pe care se intervine iarna.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicit informații privind planul aprobat de Primăria Bragadiru în funcție de care Salserv execută lucrările specific iernii, numarul de utilaje, precum și fișa zilei de 06.02.2020.

Vă rog să îmi comunicați răspunsul dumneavoastră pe adresa de mail teodora.brabete@yahoo.com.

Cu deosebită considerație,

Teodora Desagă

Consilier Local Bragadiru

Str. Dezrobirii nr. 4-6, Bragadiru, Ilfov

0723.291.209

1 thought on “PLAN DE INTERVENTII IARNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *