• 0724.959.100
 • consilier@bragadirumeu.ro
 • Bragadiru, Ilfov

Analiză și propunere buget local pe anul 2021

Așa cum am promis săptămâna trecută și cum v-am obișnuit în ultimii ani, am revenit cu o analiză detaliată a proiectului bugetului local pe anul 2021, pornind de la o comparație cu anul 2020, continuând cu o prezentare a distribuirii cheltuielilor pe domenii și lista de investiții. În partea a doua a articolului, facem și propuneri pentru includerea lor în proiectul de buget, ținând cont de situația financiară.

Așa cum se poate observa din tabelul de mai jos (Venituri și cheltuieli):

 • Optimismul de anul trecut este înlocuit cu pesimism în ceea ce privește veniturile fiscale preconizate a fi încasate,
 • Cea mai mare diferență este observată la impozitul pe clădiri( scădere cu 67% față de buget inițial 2020 și cu 27% față de buget rectificat final 2020).
 • Pentru că sunt convinsă că se va încasa mai mult decât sumele preconizate la această categorie, aceasta este sursa financiară pentru propunerile, pe care le veți regăsi la finalul articolului.
 • Salvarea bugetului pe acest an pare a veni din impozitul pe venit și sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale, care sunt mult mai mare decât cele de anul trecut, datorită majorării cotelor conform cărora se face repartizarea impozitului pe venit, prevăzute la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 15/2021 privind bugetul de stat pe anul 2021: lit b) 63% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit.
 • Cheltuielile curente – de funcționare reprezintă 81,69%, în timp ce Cheltuielile de capital – de dezvoltare reprezintă 14,01%, iar rambursările de credite reprezintă 4,31% din totalul cheltuielilor preconizate în 2021.
 • Este una dintre cele mai mici alocări pentru secțiunea de dezvoltare din ultimii 4 ani, în condițiile în care anul trecut am avut propunerea cu cel mai mare buget pentru investiții, din care însă au fost realizate doar o mică parte dintre obiectivele de investiții.
 • Cresc cheltuielile de funcționare  și față de anul trecut și ca procent din suma totală, o sumă importantă mergând la categoria bunuri și servicii.
 • Pentru că am sesizat alocări importante către alte bunuri si servicii pentru intretinere si functionare – cod  200130, alte cheltuieli cu bunuri si servicii – cod  203030, am solicitat o serie de clarificări dnei contabil șef.

Așa cum se poate observa din tabelele de mai jos (Tipuri de cheltuieli și comparație):

 • Au crescut sumele alocate serviciilor publice generale, apărării, ordinii publice, sănătății, asigurărilor și asistenței sociale, locuințelor și dezvoltării, protecției mediului, transporturilor.
 • Au căzut sumele alocate învățământului, culturii, recreerii și religiei, acțiunilor generale.
 • Pentru că am sesizat alocări importante către Executarea silită a creanțelor bugetare – cod 203009 , valoare 954,020 lei, Asistență socială în caz de boli și invalidități – cod  680205 , valoare 4,740,000 lei, Alte cheltuieli în domeniul asigurărilor și asistenței sociale – cod  680250 , valoare 2,658,850 lei, Iluminat public și electrificări rurale – cod 700206 , valoare 4,294,020 lei, Alte servicii în domeniile locuințelor, serviciilor și dezvoltării comunale – cod  700250 , valoare 933,630 lei, Casa de cultură – cod 67020306 , valoare 1,788,370 lei, Salubritate – cod 74020501, valoare 4,455,000 lei, Reparații curente – cod  2002 , valoare 1,700,000, am solicitat o serie de clarificări dnei contabil șef.

Așa cum se poate observa din tabelul de mai jos (Plan de investiții):

 • Este cea mai mică sumă alocată investițiilor în ultimii 4 ani.
 • Investițiile pot fi grupate pe 4 domenii: autorități – 30.000 lei, învățământ – 2.535.370 lei, dezvoltare publică – 450.000 lei, transporturi – 6.079.520 lei.
 • Pe lista de obiective de investiții se regăsesc: construcție creșă, demolare și extindere grădiniță 1,sală de sport școală 1, extindere iluminat stradal, rețea de gaze, pompe submersibile rețea canalizare pe strada Smârdan, amplasare lifturi metalice, sistematizare DN6, asfaltare și canalizare pluvială strada Făcliei, elaborare PUZ Independenței, strada Intrarea Diamantului, achiziție teren pentru alveole STB și trotuare, modernizare sistem rutier.
 • Au dispărut propuneri de investiții care s-au regăsit în planul de investiții în anii 2019 și 2020, dar nu s-a făcut nimic pentru a fi realizate, motiv pentru care voi face propuneri în acest sens.
 • A fost inclusă propunerea noastră privind amenajarea stațiilor de transport public pe linia STB 185 cu suma de 200.000 lei.
 • A fost inclusă propunerea noastră privind lucrări de proiectare și execuție strada Intrarea Diamantului cu suma de 2.410.000 lei, mai mult față de suma propusă de noi deoarece au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în ședința din 25.03.2021.
 • Din propunerea noastre privind proiectarea si executia lucrarilor de drumuri, au fost incluse strazile Facliei si Diamantului, fara a se mentiona care portiune din aceasta strada.

Mai jos regăsiți propunerile de modificare și completare a proiectului de buget local pe anul 2021, pentru că este nevoie să înțelegem logica propunerilor.

Având în vedere analiza proiectului de buget, din care reiese că secțiunea de funcționare are cheltuieli prea mari, de la an la an crescând, în timp ce secțiunea de dezvoltare are repartizată o sumă mult prea mică în comparație cu nevoile de dezvoltare a comunității, dar și posibilitatea accesării unor fonduri guvernamentale și europene începând de la sfârșitul anului și necesitatea pregătirii unor proiecte de investiții în acest sens, consilierii locali PMP Bragadiru au transmis azi următoarele propuneri:

 • 1. Introducerea obiectivului la Cap. 65 – expropriere teren pentru construire școală și grădiniță în Cartierul Independenței – 3.000.000 lei,
 • 2. Introducerea obiectivului la Cap. 65 – expropriere teren pentru construire școală în Cartierul Ghidiceni – 1.500.000 lei,
 • 3. Introducerea obiectivului la Cap. 65 – expropriere teren pentru construire grădiniță, creșă și parc în Cartierul Latin – 3.000.000 lei,
 • 4. Introducere obiectivului la Cap. 67 – renovare locuri de joacă pentru copii – 750.000 lei,
 • 5. Modificarea obiectivului la Cap. 70 – extindere rețea iluminat public stradal – Majorarea sumei la 200.000 lei și menționarea străzilor: Ametistului, Crișul Repede, Diamantului, Gladiolelor, Dealului, Iernii, Mărgelelor, Mărăcineni, Obaie, Ofrandei, Râul Doamnei, Safirului, Tortei, Tunului, Văilor, Vidin, Al. Voinței,
 • 6. Introducerea obiectivului la Cap. 70 – studiu fezabilitate înființare canalizare pluvială in zona cuprinsă între străzile Diamantului și Ghidiceni – 50.000 lei,
 • 7. Introducerea obiectivului la Cap. 70 – studiu fezabilitate înființare canalizare pluvială în zona cuprinsă între străzile Mărăcineni și Iernii – 50.000 lei,
 • 8. Introducerea obiectivului la Cap. 84 – reparații curente drumuri – înlocuire covor asfaltic străzile Celofibrei, Libertății, Smârdan, plombare gropi străzile Drăganului, Gloriei, Salciei, nivelare și pietruire străzile Cactusului, Caporalului, Crisul Repede, Demnitatii, Dezobirii, Diamantului, Int. Draganul, Gladiolelor, Gliei, Gloriei, Jiului, Legendei, Făcliei, Freamătului, Idealului, Invingatorilor, Libertății, Luptatorilor, Mandriei, Movilei, Munitiei, Neamului, Obaie, Ofrandei, Oltetului, Orizontului, Ortacului, Plugarilor, Pușcașului, Sidefului, Simbolului, Al. Simbolului, Intr. Smardan, Soldatului, Torței,Viilor, Str. Vitejiei, Al. Voinței – 3.000.000 lei,
 • 9. Introducerea obiectivului la Cap. 84 – realizare trotuare pe străzile Alunului, Celofibrei, Dantelei, Dealului, Iernii, Libertății, Monumentului, Parfumului, Safirului, Speranței, Toamnei, rondul de la Leroy Merlin – 3.780.000 lei,
 • 10. Introducerea obiectivului la Cap. 84 – achiziție indicatoare rutiere și limitatoare de viteză – 100.000 lei,
 • 11. Introducerea obiectivului la Cap. 84 – achiziție 4 camere de supraveghere video – 10.000 lei.

Stimați vecini vă cer câteva minute să completați un sondaj https://forms.gle/Y5TfUoSZGf4Bor2b6 care să mă ajute să prioritizăm propunerile pentru bugetul local pe anul 2021, care este în consultare publică până vineri, 2 aprilie, ora 13.00. Vă rog răspundeți până pe 1 aprilie!

Vă invit să transmiteți propunerile dumneavoastră concrete până pe 2 aprilie pe adresa de mail registratura@primariaorasbragadiru.ro, menționând Proiect de hotărâre privind adoptarea Bugetului local general consolidat pe anul 2021 și datele de contact ale dumneavoastră. Puteți folosi modelul disponibil aici https://bragadirumeu.ro/uncategorized/proiectul-de-buget-local-2021/

Cu stimă,

Teodora Desagă

Consilier Local PMP Bragadiru

3 thoughts on “Analiză și propunere buget local pe anul 2021

  • Author gravatar

   Bună ziua, aș dori să se mai intereseze cineva și de cart.Mihai Eminescu care este lăsat de izbeliște,copiii din acest cartier nu au un loc de joacă,iar pe strada Codrului ,ultimile patru adrese sunt fără asfalt,lăsate așa de când s-a asfaltat cartierul,măcar acum în preajma alegerilor cineva să se intereseze de acest cartier

  • Author gravatar

   Bună seara din cate știu anul trecut Str.Jiului a fost cuprinsă in planul de asfaltare, si acu văd ca este trecută la pietruire(sa facut anul trecut in iulie si nu a tinut), cand se va asfalta si de ce a foat scoasă din plan.

   • Author gravatar

    Strada Jiului alaturi de alte 6 strazi au fost votate pentru asfaltare anul trecut, numai ca din lipsa banilor nu s-a mai atribuit contractul. Cum in acest an vor incepe lucrarile de extindere a retelei de apa si canalizare si strada Jiului este una dintre ele, nu se vor mai asfalta strazi in acest an, ci doar se vor repara ca sa fie mentinute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *