CÂINI FĂRĂ STĂPÂN

Joi, în ședința Consiliului Local Bragadiru, le-am prezentat colegilor consilieri locali argumentele pentru care să voteze proiectul de hotărâre inițiat de noi privind GESTIONAREA CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN:

1. OPORTUNITATE – problema nu este rezolvată doar prin capturare, eutanasiere după 14 zile, atâta timp cât este dificil să îți mai recuperezi animalul de la adăpostul aflat la peste 50 km de oraș, iar adopțiile nu sunt încurajate. Mai mult de atât, nu avem o evidență clară a animalelor de companie, așa cum prevede legea. De asemenea, nu s-a făcut niciodată o campanie de sterilizare gratuită pentru a stopa exact sursa câinilor fără stăpân de pe străzi: abandonul din curți și din alte localități.

Având în vedere aspectele mai sus menționate, noi considerăm oportună organizarea Programului de sterilizare gratuită, microcipare și înscriere în registrul animalelor de companie fără pedigree, cu stăpân și fără stăpân, cu frecvență lunară, într-o locație pusă la dispoziție de Primărie, în parteneriat public-privat cu asociațiile de profil, cabinetele veterinare.

2. BUGETAR – În total, Primăria Orașului Bragadiru a plătit către ASPA IVETS suma de 1.392.201 lei, dintre care cotizații 407.452,83 lei și capturare, transport și asistență veterinară 984.748,17 lei pentru un total de 2311 câini capturați în perioada 2018-2020, deși în hotărârea de aderare nu sunt prevăzute acestea.

Având în vedere aspectele mai sus menționate, considerăm necesară recuperarea sumelor plătite în perioada 2018-2020 drept cotizații.

3. LEGAL – Bragadiru nu respecta legislatia: OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, cu modificările și completările ulterioare, vorbește despre obligația consiliilor locale de a înființa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, despre înființarea Registrului de evidență a câinilor fără stăpân capturați de pe raza UAT, despre obligația de a amenaja și finanța adăposturi publice pentru câinii fără stăpân, precum și despre posibilitatea de a concesiona serviciul numai către persoane juridice, asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor, nicidecum de aderare. Astfel de hotărâri au fost deja anulate de instanțele de judecată din alte județe.

Având în vedere aspectele mai sus menționate, considerăm necesară încetarea aplicabilității HCL nr. 117/30.08.2018 privind aderarea Orașului Bragadiru, Județul Ilfov la Asociația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor IVETS, acest lucru însemnând retragerea UAT Bragadiru din ASPA IVETS.

Cum înființarea Serviciului public local pentru gestionarea câinilor fără stăpân nu a fost făcută în mod legal în anul 2017, iar nici măcar acele 3 posturi nu mai există în urma adoptării HCL nr. 16/2021, este necesară menționarea expresă a înființării serviciului, pentru respectarea obligațiilor legale din OUG nr. 155/2001.


Sursa foto: https://revistatango.ro/

Consilierii locali PNL + PSD+ PRO +ALDE nu au vrut să înțeleagă argumentația, ci au votat împotriva proiectului, pentru simplu fapt că propunerea a venit din partea noastră.

Din păcate nu este singurul caz în care majoritatea votează împotriva propunerilor opoziției, doar pentru că au puterea asta. Sunt convinsă că cetățenii care au votat PSD, PRO, ALDE nu i-au votat ca să facă majoritate în Consiliul Local cu PNL și să voteze împotriva intereselor cetățenilor, așa cum au obiceiul să o facă în ședințele pe care nu vor ca cetățenii să le vadă… Tocmai pentru că și-ar da seama despre nivelul aleșilor locali!

Cu stimă,

Valentina Cojocariu

Teodora Desagă

Consilieri locali PMP Bragadiru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *