• 0724.959.100
  • consilier@bragadirumeu.ro
  • Bragadiru, Ilfov

Activitatea Salserv in Cartierul Latin

Serviciul de salubrizare este extrem de important intr-o comunitate, iar serviciile trebuie sa fie prestate corespunzator pentru ca locuitorii sa aiba parte de curatenie. Avand un contract de concesiune a serviciului din 2010 valabil pe 20 de ani, care garanteaza un monopol la nivel local, SALSERV intinde coarda.

Dupa controlul ANRSC ( Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare) efectuat in perioada 21.09-14.10.2020, despre care am scris pe https://www.facebook.com/TeodoraDesaga/posts/3412683352172886 , SALSERV a transmis noi contracte asociatiilor de proprietari pentru prestarea unor servicii:

  1. COLECTARE DESEURI MENAJERE SI RECICLABILE – 12,19 lei/pers
  2. ALTE SERVICII – 6,90 lei/pers
  3. DESZAPEZIRE – 6,90 lei/pers

Daca in cartier sunt minim 2000 de apartamente cu minim 4000 de persoane, ganditi-va putin la sumele pe care le-ar incasa lunar SALSERV daca presedintii de asociatii de proprietari ar accepta sa incheie toate cele 3 contracte – 48.760 lei pentru colectare deseuri, 27.600 lei pentru alte servicii, 27.600 lei pentru deszapezire, in total 103.960 lei pentru lunile de iarna.

SALSERV conditioneaza ridicarea zilnica a deseurilor menajere de incheierea unui contract care nu are un obiect legal mentionat, ci include terenuri care nu sunt in proprietatea sau administrarea asociatiilor de proprietari, ci ale primariei sau ale dezvoltatorilor. Spun ei ca au costuri mai mari daca vin zilnic in cartier, desi ei ridica aceeasi cantitate de gunoi in 7 zile, ca atunci cand ar ridica in 3 zile o cantitate mai mare, daca spatiile de depozitare ar fi fost amenajate proportional cu numarul de locuitori din fiecare bloc.

Daca facem o comparatie intre ridicarea in 7 zile a aceleiasi cantitati de gunoi de la un numar mic de puncte de colectare a gunoiului pentru care platesc 4000 de persoane care locuiesc in 20 de blocuri cu ridicarea intr-o zi a aceleiasi cantitati de gunoi de la 2000 de case amplasate pe o suprafata intinsa, SALSERV ar consuma mai mult combustibil ca sa ajunga o data pe saptamana la cele 2000 de case, decat consuma ca sa ajunga zilnic la punctele de colectare a gunoiului din Cartierul Latin. Sa nu uitam ca cea mai mare parte din tariful pe care il platim pentru acest serviciu este justificat de operator ca fiind pentru depunerea in rampa, nu pentru combustibil, nu pentru personal, pentru ca angajatii oricum ii iau, utilaje oricum trebuie sa aiba suficiente.

Va rog sa consultati fisa de fundamentare a tarifului de catre SALSERV pentru colectarea deseurilor. Tariful este de 12,19 lei pentru ca s-a majorat contributia pe economie circulara la inceputul anului 2020.

SALSERV conditioneaza prestarea serviciilor de deszapezire de incheiarea unui contract de catre toate cele 28 de asociatii de proprietari pentru o perioada de 3 luni, fie ca ninge, fie ca nu, la un tarif pe persoana, stabilit arbitrar, neavand nicio legatura cu suprafata pe care ar urma sa o deszapezeasca.

Daca faca o comparatie intre prestarea serviciilor de deszapezire 0,35 lei/mp si combaterea poleiului pentru drumurile publice 0,20 lei/mp, pret total de 0,6545 lei/mp platit la interventie de Primarie cu suma care ar fi platita de locuitorii din Cartierul Latin pentru aceleasi servicii reiese ca s-ar putea acoperi o suprafata de aproximativ 42.000 mp.

Chiar daca tariful pentru colectarea deseurilor s-a majorat in 2020, celelalte tarife au ramas aceleasi.

Mai jos gasiti toate adresele pe care le sugerez presedintilor de asociatii de proprietari sa le completeze cu datele corespunzatoare si sa le transmita ca raspunsuri SALSERV.

Va informam ca am transmis un nou referat Consiliului Local si Primarului Orasului Bragadiru cu privire la activitatea SALSERV in Cartierul Latin si am solicitat o evaluare serioasa, o dezbatere publica pe acest subiect. Avand in vedere problemele semnalate de cetateni de-a lungul anilor, in urma unei evaluari se pot impune sanctiuni, chiar rezilierea contractului.

De asemenea, am transmis o sesizare si catre ANRSC.

Cu stima,

Teodora Desaga

Valentin Scintee

Consilieri Locali PMP Bragadiru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *