Minuta 05.10.2021
Sedinta extraordinara a Consiliului Local Bragadiru a fost prezidata de consilierul local PNL, Andrei Lazar, in prezenta a 17 consilieri locali, dnei secretar, primarului si a 2-4 cetateni.
Inainte de inceperea sedintei am discutat despre interpretarea gresita si mesajul de ieri adresat consilierilor locali, conform caruia daca nu sunt vaccinati nu pot participa la sedinta. Asa cum am spus si intern: este gresita similarea sedintelor de lucru ale consiliului cu conferinte, astfel ca nu se aplica obligatia de a participa doar persoanele vaccinate, in conditiile in care prin Hotararea nr. 76 din 30.09.2021 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta au fost scoase testele din modul de dovedire a faptului ca esti sanatos si poti participa la diverse activitati, in urma careia a fost aprobata Hotararea nr. 180 din 02.10.2021 de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Pentru ca raspunsul solicitat de mine si colegii mei nu a venit in timp util, una dintre colege a fost absenta motivat.
Procesul-verbal al sedintei din 23.09.2021 a fost aprobat cu 10 voturi pentru, 0 impotriva si 7 abtineri, din cauza faptului ca observatiile pertinente si reale pe care eu le-am propus a fi introduse in proces nu au fost incluse. Doi dintre consilierii locali PN, Dumitru si Nevoe, au spus chiar ca sunt aberatiile, desi completarile transmise vizeaza lucruri adevarate spuse in sedinta trecuta. Cum majoritatea PNL+PSD+PRO+ALDE a respins transmiterea in direct si inregistrarea sedintelor, proceslee verbale nu sunt niciodata complete.
Ordinea de zi a fost aprobata in unanimitate, cele 3 proiecte au fost adoptate, noi am votat pentru, dupa cum urmeaza:
- La proiectul nr. 1 privind RECTIFICAREA BUGETARA, doamna contabil sef ne-a prezentat modificarile care au survenit in buget, concluziile fiind urmatoarele:
- Primim de la bugetul de stat 2.3 mil lei din cote defalcate din impozitul pe venit ( in functie de numarul locuitorilor cu domiciliu in Bragadiru care sunt angajati) si 2 mil lei din sume pentru echilibrarea bugetelor locale, dar pierdem 1,22 mil lei din impozitul pe venit din transferul unor proprietati.
- Cei 3,5 mil lei sunt repartizati la cheltuieli cu bunuri si servicii – reparatii curente la partea V Actiuni Economice – Transporturi.
- Sunt introduse cateva noi proiecte in lista de investitii care vizeaza amenajari parcari, modernizare parc de agrement, achizitie terenuri-exproprieri terenuri, programul de crestere a eficientei energetice in cladirile publice.
- Teodora Desaga si Elena Irimia i-au adresat intrebari Primarului pentru clarificari si am aflat urmatoarele lucruri: 1 mil lei se aloca pentru obtinerea terenurilor de pe 8 strazi, unde in cadastru momentan avem latimi mai inguste decat in realitate, fapt pentru care nu pot fi modernizate strazile prin Programul National Anghel Saligny: Diamantului, Gladiolelor, Dantelei, Toamnei, Alunului, Crisul Repede, Safirului. In cartierul Independentei strazile cu cadastru vor fi modernizate tot prin PNAS. Am cerut lista! Strazile care nu sunt incluse in proiectul ACI de extindere a retelei de apa si canalizare vor fi modernizate ( retele, asfatare, trotuare) din bugetul local. Am cerut lista! Pe 27 de strazi se va face extinderea retelei de gaze din ”Programul Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale”. Ne bucuram sa vedem ca o parte din ceea ce Teodora Desaga si-a asumat in programul cu care a candidat la functia de primar este promis ca se va face de actualul primar.
- Au inceput lucrarile la reteaua de apa si canalizare si canalizare pluviala de pe strada Rahovei, urmand Smardan, si se vor ingropa si cablurile. In zona strazii Crisul Repede se doreste a se cumpara terenul pentru constructia unitatilor de invatamant, dar inca nu fost depusa nicio oferta.
- Supus la vot, proiectul de hotarare a fost adoptat cu 13 voturi pentru si 4 abtineri.
- La proiectul nr. 2 privind plata sumei de 954.019 lei, primarul a explicat ceea ce deja stiam: se face o plata voluntara pentru a putea primi un certifical fiscal fara datorii, necesar pentru accesarea fondurilor nerambursabile. In 2014 au fost demarate de Primaria Bragadiru 2 proiecte cu fonduri nerambursabile, despre care puteti citi aici https://viitorulilfovean.ro/inca-doua-proiecte-europene…/. Pentru primul proiect privind modernizarea rutiera, Ministerul Dezvoltarii a impus o corectie financiara de 954.019 lei in 2016. Primaria a dat in judecata Ministerul, iar conform deciziei in dosarul 1030/2/CA/2021 Ministerul a fost obligat la anuarea corectiei si returnarea sumei de mai sus. Doar ca inca nu s-a finalizat dosarul, si suntem in faza in care Primaria figureaza restanta la bugetul de stat. Cristian Dimache USR a considerat ca nu trebuia sa ii fie supusa votului consiliului aceasta plata de creante. Andrei Lazar PNL a propus un amendament aprobat cu unanimitate: eliminarea art. 2 din proiect, deoarece orice hotarare poate fi atacata in contencios administrativ. Supus la vot, proiectul de hotarare a fost adoptat cu 13 voturi pentru si 4 abtineri.
- La proiectul nr. 3 privind bursele scolare, Claudiu Bita USR a propus un amendament aprobat cu unanimitate: majorarea cuantumului burselor sociale de la 500 la 800 lei. Fiind un impact bugetar minor, dna contabil sef a sustinut ca se va face plata asa, iar la urmatoarea rectificare va majora suma si in buget. Supus la vot, proiectul de hotarare a fost adoptat cu 17 voturi pentru ( UNANIMITATE).
Unul dintre cetatenii prezenti in sala a facut mentiunea ca pe site nu apar procesele verbale, iar dna secretar i-a raspuns ca si dna Desaga le-a atentionat, dar ca ele au trimis la firma care se ocupa de acest aspect. Acelasi a mai spus ca PNAS este finantat din fonduri guvernamentale si ca au fost aprobate proiecte incepute deja, referindu-se la proiectele incluse in lista de obiective de investitii aferenta bugetului local. A urmat un schimb de replici intre primar si cetatean.
Sedinta a durat 1 ora, desi au fost doar 3 proiecte pe ordinea de zi.
Cu stima,
Consilierii Locali PMP Bragadiru