• 0724.959.100
  • consilier@bragadirumeu.ro
  • Bragadiru, Ilfov

Dezbatere publică privind bugetul local pe anul 2018

Dragi vecini,
Anul acesta pe 14.02.2018 începând cu ora 14.00 este organizată, pentru prima dată, la cererea Grupului Civic Inițiativa pentru Bragadiru, o dezbatere publică privind bugetul local pe anul 2018, în baza legii nr. 53/2002 privind transparența decizională în administrația publică.
Reamintim că cetățenii au dreptul să depună contestații și amendamente la proiectul de hotărâre privind bugetul local timp de 15 zile de la data publicării spre consultare a proiectului – 31.01.2018, iar temenul limită până când trebuie adoptat bugetul local pe anul 2018 este 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial din 03.01.2018 a Legii bugetului de stat pe anul 2018, termen care se împlinește pe 16.02.2018 . De aceea am încurajat pe cât mai mulți, care doresc să participle la dezbatere, să transmit propuneri pe tema bugetului.
După consultarea proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului local general consolidat al Orașului Bragadiru, pe anul 2018, am transmis către Consiliul Local spre dezbatere în ședința de aprobare a acestui proiect următoarele opinii și amendamente:
– Principala așteptare a cetățenilor este referitoare la începerea lucrărilor de modernizare a sistemului rutier din cartierele noi, în baza acordului – cadru pe 4 ani : asfaltare carosabil, amenajare trotuare.
– De asemenea, această așteptare este strâns legată de realizarea sistemului de canalizare pluvială, proiect multianual pe care ne dorim să îl co-finanțați cu prioritate din bugetul local în următorii ani, în funcție de soluția tehnică identificată în urma studiului realizat.
– Având în vedere că nici în 2016 nici în 2017 nu s-a achiziționat terenul pentru locul de joacă în Cartierul Independenței, și suma alocată a fost constant diminuată la fiecare rectificare bugetară, apreciem că în planul de investiții a fost menținut acest proiect dar propunem să se facă mențiunea pentru loc de joacă în cartierul independenței și ca alocarea financiară să fie de 303.500 lei( însemnând prețul pieței pentru 1000 mp la suma rezonabilă de 65€/mp). Propunerea este ca suma să fie alocată pentru achiziționarea a 2-3 terenuri având în vedere că nu prea mai sunt disponibile multe parcele mari, dar venim în sprijinul dumneavoastră cu o serie de propuneri în zone diferite ale cartierului.
– Apreciem propunerile de fluidizarea a traficului în cartierele cuprinse între Șoseauau Alexandriei și Prelungirea Ghencea, și considerăm că este nevoie de o nouă rută de ieșire din cartier, pentru fluidizarea traficului în cartierului independenței. Astfel considerăm că ruta Libertății – Plevnei – Crișul Repede – Celofibrei ar fi utilă la anumite ore de vârf, dacă acest traseu ar fi practicabil, momentan str. Crișul Repede este de pământ pietruit.
– Tot pentru fluidizarea traficului, propunem achiziționarea unui teren care leagă străzile Diamantului și Șoseaua Alexandriei, în apropierea rondului de la Leroy Merlin, care să fie cu sens unic, astfel încât să se poată intra în rond și întoarce spre sensul spre București, pentru a evita str. Cristalului la orele de vârf. Nu putem preconiza o suma neștiind suprafața necesară.
– Cetățenii din cartierele Fortuna și Scandinavia propun câteva măsuri care să ajute la fluidizarea traficului în zonă: sens unic pe strada Cristalului dinspre Soseaua Alexandriei spre strada Diamantului, sens unic pe strada Coralului dinspre strada Diamantului spre strada Safirului, sens unic pe strada Smaraldului dinspre strada Safirului spre strada Diamantului, restricție de 30 km/h plus 3.5 tone pe străzile Coralului și Smaraldului. Având în vedere că domnul viceprimar ne-a comunicat la audiență că intenționați să montați mai multe semne de circulație după obținerea avizului Poliției Rutiere, nu am prevăzut o sumă.
– La una dintre audiențe, domnul Primar ne-a spus că există un teren la intersecția străzilor Celofibrei și Crișul Repede în domeniul public al orașului. În funcție de suprafața acestuia, considerăm oportună începerea demersurilor tehnice pentru realizarea unui proiect de construcție în viitorul apropiat a unei unități de învățământ – grădiniță și școală generală cu clasele I-IV cu program prelungit de care să beneficieze locuitorii cartierelor noi, pentru care transportul copiilor la școala și gradinița din centrul orașului este anevoios.
– Având în vedere cât de puțin utilizată este pasarela pietonală de lângă rondul de la Leroy Merlin, care a fost aleasă ca soluție în pofida cererilor cetățenilor pentru o trecere de pietoni semaforizată imediat după rond – înainte de urcarea pe pod, considerăm că o investiție într-o nouă pasarelă în zona Rostar – km 8 este nejustificată. Cunoaștem foarte bine că locuitorii acestor cartiere se supun unui pericol de fiecare dată când traversează Șoseaua Alexandriei, dar soluția nu o reprezintă pasarelele pietonale, care sunt inaccesibile părinților cu copii, cu cărucioare, bătrânilor, ci trecerile de pietoni inteligente cu iluminat pe senzori pentru traversare și foarte bine iluminate de ambele părți ale drumului. A se vedea exemplul Brașovului http://adevarul.ro/locale/brasov/primatrecere-pietoni-inteligenta-brasov-devenit-functionala-1_5913f30f5ab6550cb8fcf960/index.html
– De aceea, propunem ca suma de 464.562 lei să fie redistribuită pentru modificarea actualei trecere de pietoni de la Rostar – 20.000 lei, pentru elaborarea documentației tehnice pentru realizarea unui proiect de construcție a unei unități de învățământ pe terenul menționat mai sus – 291.062 lei și pentru majorarea sumei alocate achiziției de terenuri – 153.500 lei.

Menționăm că observațiile și propunerile de mai sus au fost realizate în urma unei consultări publice realizată pe pagina de facebook Inițiativa pentru Bragadiru și sunt asumate de mai mulți cetățeni.
Vom reveni cu un feedback miercuri după dezbatere.

Cu stimă,
Teodora Desagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *