• 0724.959.100
  • consilier@bragadirumeu.ro
  • Bragadiru, Ilfov

Dezbatere publica proiect buget local pe anul 2019

Astazi este ultima zi in care cetatenii pot transmite propuneri privind proiectul de buget local general consolidat pe anul 2019, disponibil integral pe site-ul primariei http://www.primariaorasbragadiru.ro/index.php/buget-finante-contabilitate/buget .
Cred in necesitatea realizarii tuturor proiectelor pe care le-am transmis in calitate de consilier local in faza in care se redacta o propunere a bugetului local, in 15 februarie 2019. Mare parte din acestea au fost incluse in proiectul de buget local, dar pentru ca imi doresc sa fie incluse toate, am transmis in aceasta dimineata o propunere, pe care o puteti citi in continuare.
Daca sunteti de acord cu o parte din cele propuse de mine, puteti transmite in nume propriu pana la ora 13.30 un mail pe registratura@primariaorasbragadiru.ro si secretariat@primariaorasbragadiru.ro cu un document denumit Proiect buget local consolidat pe anul 2019 NUME, care sa fie semnat si sa contina datele de contact.
Pentru anul viitor voi propune sa avem o parte din bugetul local decisa prin bugetare participative, procedura folosita de alte municipii si orase din Romania. Puteti afla mai multe accesand linkul https://bugetareparticipativa.ro/despre-bugetare-participativa/.

Catre Primaria Orasului Bragadiru
In atentia domnului Gheorghe Alexandru, responsabil cu societatea civila

PROPUNERE
PROIECT BUGET LOCAL GENERAL CONSOLIDAT PE ANUL 2019

Avand in vedere prevederile legale privind transparenta decizionala si anuntul nr. 14453/29.03.2019, subsemnata Desaga Teodora-Alexandra, domiciliata in Bragadiru, Ilfov, va transmit prin prezenta propunerile mele privind proiectul de buget local general consolidat pe anul 2019 aflat in dezbatere publica.
Va propun modificarea proiectului program investitii publice 2019, care are un deficit de 6.060.060 lei, astfel:
– Lucrari in continuare, capitolul 84, nr. crt. 2 – micsorarea sumei la 800.000 lei
Acelasi obiectiv de investitii a fost inclus si in planul de investitii din 2018 cu suma de 2.287.180 lei, iar in Stadiul realizarii programului anual al achizitiilor publice pe anul 2018, acesta apare ca finalizat, desi stiu ca au mai ramas neasfaltate 2 strazi din cele trecute in lista(Ghidiceni, Crisul Repede). Avand in vedere ca celelalte strazi au fost asfaltate si ca nu cred ca a fost consumata intreaga suma pentru acestea, propun ca la acest obiectiv de investitii sa fie mentionate doar cele 2 strazi neasfaltate, nu si restul, si sa fie trecuta exact suma necesara pentru asfaltarea celor 2.
– Lucrari in continuare, capitolul 84, nr. crt. 3 – micsorarea sumei la 1.000.000 lei
Acest obiectiv de investitii nu isi are rostul fara mentionarea strazilor si evaluarea corecta a costurilor de realizare a lucrarilor in acest an, atata timp cat Primaria Bragadiru a declarat in scris ca nu se va asfalta nicio strada care este in programul de extindere a retelei de apa-canal, si ccum pentru acest an au fost deja alocate fondurile necesare asfaltarii strazilor dupa realizarea canalizarii pluviale la lucrari noi cap. 84 nr. 10 si automat acolo vor fi incluse strazile care au deja retea de apa si canal si vor putea fi asfaltate, precum Crisul Repede( care mai este inclus la lucrari in continuare, capitolul 84, nr. 2), Gliei, iar celelalte care sunt deja asfaltate Libertatii, Monumentului, Plevnei, Sperantei. De asemenea, ar trebui inclusa aici si strada Hotarului.
Mai mult, in acordul cadru pentru modernizarea sistemului rutier pentru anul 2019 era prevazuta suma de 4.368.950 lei, iar aceasta suma este depasita cu mult de faptul ca doar asfaltarea a 10 strazi in km 8 costa 4.053.000 lei, desi anul trecut asfaltarea a 15 strazi a costat doar jumatate.
– Lucrari in continuare, capitolul 84, nr. crt. 5
Trebuie mentionate strazile, si anume cele care nu sunt in proiectul de extindere a retelei de apa-canal si nu sunt asfaltate, precum si cele care, desi sunt incluse in planul de asfaltare dupa introducerea retelei de apa-canal si canalizare pluvial, momentan sunt intr-o stare proasta si reprezinta un risc pentru participantii la trafic. Propun astfel:Caporalului, Demnitatii, Dezrobirii, Eliberarii, Epocii, Facliei, Freamatului, Idealului, Orizontului, Neamului, Vitejiei, Vointei. Pentru a nu omite vreuna dintre aceste strazi, ar trebui sa se faca o evaluare pe teren.
– Lucrari in continuare, capitolul 84, nr. crt. 6
Trebuie mentionate lucrarile care se vor realiza si km, caci aceasta delimitare intre KM8 si Raul Sabar este de fapt toata localitatea Bragadiru de-a lungul DN6. Propun astfel sa se mentioneze lucrari de realizare a canalizarii pluviale, acostamentelor si trotuarelor pe DN6 intre statiile Celofibrei si Peco.
– Lucrari noi, capitolul 51, nr. crt. 1 – micsorarea sumei la 300.000 lei
Consider ca aceasta lucrare a fost supraevaluata.
– Lucrari noi, capitolul 51, nr. crt.2 – micsorarea sumei la 150.000 lei
Consider ca aceasta lucrare a fost supraevaluata.
– Lucrari noi, capitolul 65, nr. crt. 2 – micsorarea sumei la 100.000 lei
Consider ca aceasta lucrare a fost supraevaluata, avand in vedere ca din cele 4 unitati de invatamant din orasul Bragadiru doar gradinitele nr.1 si 3 au parcuri – locuri de joaca inafara curtii, iar Parcul de Agrement din Bragadiru, desi se afla peste drum de gradinita nr, 1 nu poate fi considerat ca fiind aferent gradinitei.
– Lucrari noi, capitolul 67, nr. crt.1 – micsorarea sumei la 25.000 lei
Consider ca aceasta lucrare a fost supraevaluata.
– Lucrari noi, capitolul 67, nr. crt.4 – micsorarea sumei la 50.000 lei
Avand in vedere ca locul de joaca din Scandinavia, din str. Coralului este considerat aferent gradinitei nr. 3 si va fi reabilitat folosind fondurile alocate la cap. 65 nr. crt. 2, propun modificarea cu str. Smaraldului si Diamantului, unde sunt 2 locuri de joaca mai mici si care nu necesita aceleasi costuri.
– Lucrari noi, capitolul 70, nr. crt. 2
Propun mentionarea strazilor unde se intentioneaza a se face aceste lucrari de extindere a gazelor.
– Lucrari noi, capitolul 84, nr. crt 3 si 5
Daca vor fi la fel ca cele de la Leroy Merlin si Pod Centura, atunci nu vor fi utile pentru locuitorii din zona, caci este greu de urcat treptele unei pasarele cu un copil, cu un carucior, de catre o persoana in varsta, mai ales cand conditiile meteo nu sunt favorabile. Asadar propun sa aiba lift, sa fie acoperite si luminate.
– Lucrari noi, capitolul 84, nr. crt. 8
Propun eliminarea obiectivului de investitii deoarece toate obiectivele ce fac referire la modernizarea sistemului rutier include si proiectarea, nu doar realizarea lucrarilor
– Lucrari noi, capitolul 84, nr. crt. 10
Propun mentionarea strazilor unde se intentioneaza a se face aceste lucrari de realizare a canalizarii pluviale, tocmai si pentru ca locuitorii din cartierul independentei sa cunoasca planurile de modernizare.
– Lucrari noi, capitolul 84, nr. crt. 12
Propun eliminarea obiectivului de investitii deoarece se repeta la nr.crt.3
– Alte cheltuieli de investitii, capitolul 65, nr.crt. 5
Pentru ca un numar cat mai mare de copii si parinti sa beneficieze de avantajele unei scoli in proximitate si pentru a evita supraaglomerarea drumurilor, propun ca aceasta scoala sa nu fie facuta in interiorul cartierului Latin, ci sa fie identificate terenuri adecvate in zona cuprinsa intre strazile Safirului si Maracineni, caci odata cu deschiderea unei rute alternative din cartierul Latin spre Soseaua Alexandria traficului va fi mai lejer decat pe Prelungirea Ghencea sau Centura Bucuresti.

Avand in vedere propunerile de mai sus, se realizeaza o economie de 7.585.050 lei. Scazand deficitul initial de 6.060.060 lei rezulta o suma de 1.524.990 pe care propun sa fie folosita astfel:
– Lucrari noi, capitolul 70, nr. crt. 1 – majorarea sumei la 500.000 lei
Propun mentionarea strazilor pe care se va face extinderea iluminatului public, printer care si: străzile Diamantului, Gladiolelor, Idealului, Mărgelelor, Mărăcineni, Ofrandei, Tunului, Vidin.
– Lucrari noi, capitolul 84, nr. crt. 12
Propun introducerea obiectivului de investitii Executie trotuar pe strazile Cristalului, Dantelei, Libertății, Monumentului, Parfumului, Safirului, Smârdan, Speranței cu suma de 1.620.000 lei
– Lucrari noi, capitolul 67, nr. crt. 6
Propun introducerea obiectivului de investitii Amenajare loc de joaca in cartierul Mihai Eminescu cu suma de 40.000 lei
– Alte cheltuieli de investitii, capitolul 65, nr. crt. 6
Propun introducerea obiectivului de investitii Achizitie teren constructie gradinita in cartierul Latin cu suma de 300.000 lei
– Alte cheltuieli de investitii, capitolul 67, nr. crt. 3
Propun introducerea obiectivului de investitii Achizitie teren realizare loc de joaca in cartierul Mihai Eminescu cu suma de 70.000 lei

Rezulta astfel un deficit de doar 809.010 lei.

Va solicit sa includeti propunerile mele in raportul privind dezbaterea publica si sa fie inaintat consilierilor locali ai orasului Bragadiru inainte de adoptarea proiectului de hotarare privind bugetul local general consolidat pe anul 2019.
Va rog sa imi transmiteti raspunsul cu privire la propunerile mele pe adresa de mail teodora.brabete@yahoo.com .

Cu deosebita consideratie,
Teodora Desagă

Data 12.04.2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *