Despre cartierul Bulgaru

În acest weekend am fost din nou printre oameni, inclusiv în cartierul Bulgaru pentru a vesti primăvara doamnelor și domnișoarelor întâlnite pe stradă. Ca și anul trecut, locuitorii din această zonă ne-au sesizat 3 aspecte foarte importante pentru dezvoltarea comunității: modernizarea rutieră a DJ 401A, construirea unei grădinițe, amenajarea râului Sabar.

  1. DJ 401 A traverseaza Orasul Bragadiru pe o distanta de 2,3 km, iar acest tronson se suprapune cu Sos. Clinceni si Str. Unirii, care formeaza o zona preponderent de case, impartita de DN6 Sos. Alexandriei. Partea spre Comuna Clinceni beneficiaza de transport public, insa partea spre Orasul Magurele nu beneficiaza de nicio linie de transport public. Pe ambele strazi, locuitorii sunt nevoiti sa se deplaseze pe jos, ceea ce este anevoios in lipsa trotuarelor si mai ales dupa lasarea intunericului, deoarece iluminatul public este slab. Mai mult de atat, carosabilul este mai inalt decat zona caselor, ceea ce face ca apa pluviala sa se stranga pe zona de trotuar, in lipsa unei retele de preluare a apei pluviale. În luna ianuarie am solicitat informații și am făcut propunerea Consililui Județean Ilfov, în administrarea căruia se află drumul județean, de a moderniza și acest tronson de drum cât mai curând, cunoscând faptul că obiectivul de investiții se regăsește în lista proiectelor finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală II.
  2. Grădinița este o necesitate în zonă, mai ales că oamenii locului sunt nostalgici după școala veche situată pe str. Unirii nr. 85. Clădirea de 135 mp și terenul curții de 2310 mp au fost transformate prin HCL nr. 13/30.01.2020 în adăpost de noapte, spre a fi folosite de Direcția de Asistență Socială, însă din raportul direcției de la începutul anului aflăm că încă nu a fost avizat. În anul 2020, clădirea a fost amenajată ca spațiu de carantinare, iar la începutul anului 2021 a fost folosită ca locuință provizorie de o familie a cărei case a luat foc de sărbători. În tot acest timp, curtea a servit pentru depozitarea unor utilaje și autovehicule ale primăriei, deși spațiul este promițător pentru alte tipuri de activități. Nicăieri în zona cartierului nu există un spațiu verde public sau loc de joacă pentru copii, așa cum nu există nici vreo grădiniță, deși știm prea bine ca avem nevoie de mai multe locuri. Având în vedere că Direcția de Asistență Socială urmează a se muta în Casa de Cultură și că acolo există spații suficiente ( precum cel unde acum a fost amenajat centrul temporar de vaccinare), pentru o mai bună gestionare a situației beneficiarilor de adăpost de noapte, cred că ar putea fi găsită o soluție locativă acolo. În acest fel clădirea și terenul de pe Str. Unirii nr. 85 ar putea reveni la funcțiunea inițială de unitate de învățământ, dar nu școală, ci grădiniță, dacă ar exista voință în acest sens. Clădirea este veche, a ieșit din circuitul civil, deși este într-o stare bună, însă nu mai corespunde normativelor referitoare la clădirea unei grădinițe. Terenul este suficient de mare încât să se poată construi o nouă clădire și suficient de mare încât să fie amenajat un loc de joacă pentru copiii cartierului, nu doar cei înscriși la grădiniță, fără a exista costuri în privința achiziționării terenului, așa cum ne confruntăm din păcate în zona nouă pentru a construi noi unități de învățământ. Dacă există voință, pentru construcția de unități de învățământ pot fi depuse proiecte finanțate din fonduri europene.
  3. Râul Sabar mărginește Orașul Bragadiru în partea de sud-vest și trebuie curățat periodic, ca și Râul Ciorogârla. În zona situată între străzile Păunilor și Garofiței ar putea fi amenajat un spațiu verde public de promenadă. Amenajarea peisagistică, prin plantarea copacilor, ar duce la stabilitatea malului râului, montarea unor stâlpi de iluminat și camere de luat vederi ar împiedica abandonarea continuă de deșeuri în zonă, care provoacă poluarea mediului, montarea unor bănci, coșuri de gunoi și câteva elemente de joacă pentru copii ar da posibilitatea petrecerii timpului liber pentru copii, părinți, bunici. Cu minime investiții din fonduri europene, locuitorii din acea zonă ar putea să aibă acces în imediata apropiere a locuinței de un spațiu verde prietenos cu mediu. Bineînțeles, drumul de acces din DN6, str. Macului, trebuie amenajat.

Soluții există, trebuie să existe și voință politică a celor care ne administrează orașul!

#SePoate #BragadiruAltfel

Cu stimă,

Teodora Desagă

Consilier Local Bragadiru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *