APA CANAL ILFOV

Stimati locuitori ai Orasului Bragadiru, urmeaza o postare foarte lunga, dar in care veti gasi informatiile necesare despre serviciul de apa si canalizare din localitatea noastra, asa ca va rog sa aveti rabdare sa cititi pana la final.

Majoritatea cetatenilor intalniti pe teren in ultimele saptamani, dar si cei cu care vorbesc in mediul online mi-au semnalat ca principala problema a comunitatii este APA – calitatea si presiunea. De aceea, am avut  mai multe discutii telefonice cu directorul general al ACI, iar joi, 30 iulie, am participat la o audienta de 3 ore la sediul din Otopeni. Au fost prezenti directorul general, domnul Catalin Marian Dragila, directorul de la Directia de Investitii, domnul Roland Marginas, directorul de la Directia Comerciala, doamna Amalia Militaru.

Subiectele discutate au fost:

 1. Calitatea apei
 2. Presiunea apei
 3. Canalizarea pluviala in Independentei
 4. Extinderea retelei de apa-canalizare
 5. Situatia pe drumurile private
 • In ceea ce priveste CALITATEA APEI au existat foarte multe nemultumiri din partea cetatenilor din intre orasul, mai putin Cartierul Latin unde apa provine din reteaua APA NOVA.

Acest lucru este explicat de faptul ca mai exista depuneri in rezervoarele de apa de la statia de tratare a apei din centrul orasului Bragadiru, zona parcului, insa in urma cu o saptamana toate rezervoarele au fost spalate cu jet de apa.

In ceea ce priveste cantitatea ridicata de amoniu din apa aceasta se explica inclusiv din cauza vidanjelor care deverseaza apa uzata in mod ilegal in puturile de mare adancime.

Deoarece au vazut ca s-a schimbat in ultimii ani compozitia apei extrasa din puturile de mare adancime, ACI ia in calcul varianta de aductiune prin Clinceni din Domnesti de la statia de tratare cu apa buna si presiune corecta pentru partea din dreapta de Soseaua Alexandriei din vatra veche.  Pentru celelalte zone, pe viitor varianta de aductiune de la APA NOVA este preferabila statiilor de tratare a apei din adancime deoarece costurile vor fi reduse  odata ce statiile de tratare vor fi transformate in statii de repompare, mai ales ca APA NOVA are suficienta cantitate de apa cat sa alimenteze 3 judete si este de buna calitate.

Pana atunci insa la statia de tratare a apei din Bragadiru va mai fi montat un vas rezervor tampon de 300 mc/apa, pentru ca actuala capacitate de doar 120 mc/ora de apa este depasita de consumul de 180-200 mc/ora de apa in Bragadiru.

Cand vorbim cu cetatenii despre calitatea apei, mereu aduc in discutie pretul mare pe care il platesc de 3.92 lei mc/apa potabila si 4.17 lei mc/apa uzata, la care se adauga TVA si rezulta 4,27 lei apa si 3,63 lei apa uzata, un total de 8 lei cu TVA de 9%, deoarece la fiecare 1 mc de apa potabila consumata, apa uzata se calculeaza la 80%. Am aflat ca ACI si-a asumat refacerea analizei cost-beneficiu la proiectul de extindere realizat prin POS MEDIU 2007-2013 si reducerea tarifului pentru populatie cu 30%, caci altfel costurile ar fi fost mai mari, fiind singurul operator din tara care a facut acest lucru. De exemplu in Buftea, RAJA are un tarif cu 40% mai mare.

De asemenea, pe zona veche se adauga cantitatea de apa pluviala la acelasi tarif cu apa uzata, calculata in functie de suprafata construita a blocului si cantitatea de precipitatii comunicata de INM, in cazurile in care apa pluviala ajunge in reteaua de canalizare. Motivul este faptul ca apa de ploaie afecteaza costurile de epurare, din cauza gardului de poluare a acesteia.

 • In ceea ce priveste PRESIUNEA APEI au existat foarte multe reclamatii ale locuitorilor din cartierul Independentei, chiar si la case, dar si din zona Diamantului-Safirului la blocuri.

Pentru cartierul Independentei solutia tehnica a fost identificata si urmeaza a fi pusa in practica, dupa ce se obtine un aviz de la CNAIR si autorizatia de constructie de la Primaria Bragadiru.

Contractul de proiectare este semnat, iar proiectul tehnic de executie a fost conceput in parteneriat cu APA NOVA, deoarece reteaua din cartier va fi legata la reteaua APA NOVA de pe Sos. Alexandriei la limita teritoriala cu Sectorul 5, va intra pe Smardan si va continua pe strada Libertatii. La intersectia celor 2 strazi principale din cartier va exista o statie de ridicare a presiunii apei. Lucrarile depend de ce se gaseste in teren, sapaturile vor fi facute manual.

Odata cu finalizarea acestui proiect, directorul ACI ne garanteaza ca nu vom mai avea probleme cu presiunea, precum nici dubii in privinta calitatii apei.

De retinut ca in imobilele cu o inaltime mai mare de P+1E, pentru asigurarea presiunii corespunzatoare la nivelele superioare, proprietarii au obligatia realizarii unui proiect tehnic care cuprinde bazin tampon si statie de pompare a apei, fiind interzisa montarea pompelor direct la retea.

La inceputul anului, angajatii ACI au facut o serie de verificari in oras si au identificat mai multe condominiii cu locuinte colective cu mai multe etaje, unde locuitorii au reclamat presiunea scazuta, unde proiectul tehnic nu a fost respectat de dezvoltatorii imobiliari. Asociatiile de proprietari au primit somatii cu un termen limita pentru realizarea bazinelor tampon si a statiilor de pompare a apei, care a fost suspendat din cauza starii de urgenta si de alerta. Dar odata cu ridicarea starii de alerta, vor fi luate masuri mai dure, daca asociatiile de proprietari nu se conformeaza si nu intra in legalitate din punct de vedere tehnic.

In discutia cu directorul ACI i-am adus la cunostinta nemultumirea locuitorilor de buna credinta ca sunt pusi in situatia de a face investitii costisitoare in aceasta instalatie interioara, pe care ar fi trebuit sa o faca dezvoltatorii. De aceea, solutia este ca asociatiile de proprietari sa faca lucrarile de amenajare a camerelor tehnice, daca nu le au, si sa colaboreze cu ACI pentru realizarea vasului tampon si a statiei de pompare a apei, lucrari care pot fi platite in 6 rate catre ACI. De asemenea, asociatia de proprietari se poate indrepta impotriva dezvoltatorului, daca nu gaseste intelegerea la acesta de a contribui la plata acestor lucrari, invocand nerespectarea proiectului tehnic primit de la ACI la momentul eliberarii avizului necesar pentru obtinerea autorizatiei de construire.

Din fericire astfel de situatii nu vor mai exista deoarece s-a modificat legea in10/1995 in sensul ca utilizarea unei constructii se poate face numai dupa receptia la terminarea lucrarilor de catre primarie si dupa racordarea definitive la retelele de utilitati publice.

 • In ceea ce priveste proiectul de CANALIZARE PLUVIALA IN CARTIERUL INDEPENDENTEI, pe 28.07.2020 Curtea de Apel a respins ca nefondate ambele reclamatii facute si de firma contestatoare si de ACI.

Acum se asteapta motivarea curtii pentru a vedea ce este de facut si a incepe lucrraile cat mai curand cei de la ACVATOT care au fost declarati castigatori ai licitatiei. In mod normal primele lucrari vizeaza amenajarea bazinului de retentie a apei pluviale, a colectoarelor mari si subtraversarea centurii pana in luna octombrie.

Mai jos gasiti lista strazilor si dimensiunea tubulaturii de pe fiecare strada care va avea retea de canalizare pluviala la finalul proiectului.

 • In ceea ce priveste EXTINDEREA RETELEI DE APA – CANALIZARE se deschide licitatia pentru orase cu depunerea de oferte in SICAP in perioada 4-20 august. Durata contractului este de 24 de luni de la atribuirea lui.

Se va lucra in asa fel incat sa se termine cat repede lucrarile, cu oridine de incepere din mai multe puncte, incepand cu strazile care sunt cele mai apropiate de reteaua existent in acest moment, tocmai pentru a putea conecta treptat cat mai multi noi utilizatori, cu receptii partiale pe tronsoane.

Din pacate, proiectul de extindere a retelei de apa – canal din exercitiul financiar 2007-2013 a avut la baza o serie de estimari eronate ale dezvoltarii urbanistice, deoarece numarul de utilizatori era deposit de dinainte de inceperea lucrarilor, iar dupa anul 2015 au fost aprobate si construite foarte multe blocuri in zona de case, ceea ce a dus la subdimensionarea retelei si la problemele semnalate pe buna dreptate de locuitori: presiunea slaba a apei, refularea canalizarii.

Mai jos gasiti lista strazilor si dimensiunea tubulaturii de pe fiecare strada care va avea retea de apa – canalizare la finalul proiectului, si informatiile actualizate in 2017 prin HCL nr. 129/2017.

 • In ceea ce priveste CONDOMINIILE DE PE DRUMURILE PRIVATE , proprietarii locuintelor aflate pe aceste strazi vor avea tot suportul din partea ACI pentru a isi face reteaua proprie pe care sa o conecteze la reteaua de pe strada publica.

ACI se angajeaza sa asigure proiectarea si executia cu plata in rate, in limita solicitarilor facute si a echipelor disponibile pentru astfel de lucrari, tocmai pentru a creste rata de conectare la reteaua de apa – canalizare si a reduce impactul asupra mediului pe care fosele septice si mini statiile de epurare le au, mai ales intr-o zona dezvoltatat atat de mult ca Bragadiru.

Exista discutii avansate pentru preluarea retelei de apa-canal din Cartierul Latin, unde dezvoltatorul trebuie sa mai faca un bazin de retentie pentru apa pluviala inainte de o posibila predare. Interesul ACI este de a sprijini clientii finali in a plati un pret mai mic, mai ales ca este cunoscut faptul ca locuitorii din Cartierul Latin platesc 12 lei pe mc de apa si apa uzata, fiind inclusa o taxa de mentenanta a retelei interioare.

Pentru a se face facturare individuala pe drumurile private, toti utilizatorii trebuie sa aiba montate contoare cu transmitere radio! Costul este de 900 lei si poate fi achitat in 6 rate.  Scopul montarii acestui tip de contor este de a asigura o baza corecta si eficienta de emitere a facturilor individuale, in care citirile pot fi efectuate prin sisteme radio, cu acuratete, la aceeasi data si aceeasi ora, si transmise in mod informatic catre facturare (se evita astfel procesele manuale in care in mod inevitabil pot aparea erori). Va exista in continuare un singur contract valabil pentru bransamentul general de pe domeniul public, insotit de o conventie pentru fiecare client de pe acel drum privat. Pierderile = Consumul comun va fi impartit la numarul de persoane declarate ca locuitori in fiecare locuinta de pe acel drum privat.

Acolo unde exista blocuri aflate pe un drum public dar cu adresa de drum privat, exista posibilitatea schimbarii bransamentului, in urma unei solicitari din partea asociatiei de proprietari pentru modificare de catre ACI in baza unui proiect de executie, cu posibilitatea achitarii contravalorii lucrarii in 6 rate egale.

In ultima perioada s-au reziliat mai multe contracte de pe drumurile private prin notificare cu propunere de solutii, transmite pe mail sau prin posta si s-a trecut de la facturarea individuala la cea colectiva, tocmai pentru a se respecta legislatia si a fi indreptate unele erori facute anterior.

Pentru actualizarea relatiei contractuale, am primit de la dna director Amalia Militaru urmatoarele documente:

– model imputernicire reprezentant condominiu

– model conventie cadru de facturare individuala (se va semna de fiecare consumator in parte)

– tabel nominal cu toti proprietarii care isi exprima acordul de preluare in facturare individuala.

Pentru reglementarea relatiilor din interiorul condominiilor (ansamblurilor rezidentiale) sunt relevante, intre altele, prevederile art. 4 si 30(3) din Legea 196/2018, precum si prevederile art. 647, 648 si 651 din Codul Civil, citate mai jos:

Art. 4. – (1) În condominii, unităţile de proprietate imobiliară se supun prevederilor prezentei legi ca entităţi individuale.

(2) Niciun act de dispoziţie nu poate să aibă ca obiect exclusiv cota-parte indiviză din coproprietatea forţată asupra părţilor comune ale condominiului, decât odată cu înstrăinarea locuinţei/spaţiului cu altă destinaţie care constituie bunul principal.

(3) Părţile comune din condominii şi drepturile aferente acestora pot face obiectul unei acţiuni de partaj numai atunci când aceste părţi încetează a mai fi destinate folosinţei comune, în condiţiile legii.

(4) În aplicarea prevederilor prezentei legi, dovada dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale asupra unei unităţi de proprietate imobiliară se face potrivit dispoziţiilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.

Art. 30 (3) Niciun proprietar, chiriaş sau angajat al asociaţiei de proprietari nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu şi nu poate afecta funcţionarea normală şi întreţinerea condominiului.

Art. 647. – (1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari.

(2) Când bunul comun are caracter accesoriu în raport cu un bun principal, fiecare coproprietar poate să dispună cu privire la cota sa parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun numai odată cu exercitarea dreptului de dispoziţie asupra bunului principal.

(3) Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota-parte din drept a fiecărui coproprietar. Când bunul comun are caracter accesoriu, în absenţa unei convenţii contrare, cota-parte din drept a fiecărui coproprietar se stabileşte în funcţie de întinderea bunului principal.

Art. 648. – (1) Dacă într-o clădire sau într-un ansamblu rezidenţial există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, părţile din clădire care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, nu pot fi folosite decât în comun sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată.

(2) Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu spaţiile locative, care constituie bunurile principale în sensul art. 546.

Art. 651. – Cota-parte din dreptul de proprietate asupra părţilor comune are caracter accesoriu în raport cu dreptul de proprietate asupra spaţiului din clădire care constituie bunul principal; înstrăinarea sau ipotecarea cotei-părţi nu se va putea face decât odată cu dreptul asupra spaţiului care constituie bunul principal”.

Toate cele comunicate mai sus sunt valabile pentru toti consumatorii din cadrul condominiilor din orasul Bragadiru, precum si din alte localitati aflate in aria de operare Apa Ilfov si suntem asigurati de faptul ca ACI nu face exceptie de la aplicarea cadrului legal care reglementeaza furnizarea serviciilor publice de apa-canalizare, desi in unele cazuri, posibil pe fondul unei comunicari deficitare, aceste chestiuni legale au fost percepute de anumiti clienti ca fiind niste blocaje in relatia contractuala. 

In speranta ca v-au fost utile aceste informatii, va rog sa le faceti cunoscute si altor vecini care se afla in situatiile mentionate in acest articol si care pot beneficia de pe urma aflarii acestor informatii.

Va rog sa adresati intrebari pentru a va lamuri unele aspecte care poate nu au fost suficient detaliate in acest articol. Nu uitati sa va adresati operatorului pentru probleme ce tin de contract
https://acilfov.ro/contact/

Cu stima,

Teodora Desaga

Consilier Local PMP Bragadiru

6 thoughts on “APA CANAL ILFOV

 1. Bună ziua, eu locuiesc pe strada columnelor nr 30. Este un bloc cu 8 apartamente. Noi avem fosa și put. Eu doresc sa ma bransez cu d-voastră dar vecini nu vor. As putea sa ma bransez doar eu? Menționez că locuiesc la parter. Vă mulțumesc anticipat. Cu stima și deosebit respect Lucian Dumitru

 2. Am observat ca strada Vidin nu apare pe lista strazilor din proiectul de canalizare, desi nu este privata si este situata paralel cu Neamului si Caporalului si perpendicular pe Vailor (toate acestea fiind incluse pe lista). Ati putea sa ridicati aceasta problema la Primarie, va rog?

 3. Buna ziua. Si multumim frumos pt aceasta informatie atat de importanta pt cetatenii acestei urbe. Dar am si eu o intrebare . Care a fost criteriul dupa care au fost propuse strazile de mai sus pt a dispune de apa/canal ? De exemplu exista si str. Facliei care are un grad de ocupare de 100% si in fata in dreapta in stanga in spate exista canal si apa iar pe aceasta strada nu S-A facut nimic de ani de zile..din pacate nu sta nimeni pe aceasta strada cu ceva influenta. Sper ca nu am jignit pe nimeni cu aceasta nemulțumire personala…eu inca mai sper.

 4. Buna ziua,
  desi am facut nenumarate sesizari tot nu avem presiune la apa.
  va rog sa ne inf cand veti rezolva aceasta problema pe strada margellor nr 2.
  nu mi se pare normal ca aceasta rpoblema sa persisiste de aproximativ 2 ani de zile.
  Multumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *