Teren de joacă multifuncțional

Consilierii locali PMP Bragadiru propun amenajarea unui teren de joacă multifuncțional pe terenul achiziționat pentru creșă în cartierul Independenței!

Vă anunțam în anul 2019, despre cumpărarea de către Primărie a unui teren de 3.000 mp pentru amenajarea unui loc de joacă și a unei creșe, după multe petiții și propuneri. Tot în acea toamnă, cu sprijinul vecinilor, am transmis petiții colective și referate pentru achiziționare unui teren în aceeași locație pentru a realiza un complex educațional, însă nu s-a dorit acest lucru, căci educația nu a fost prioritară, iar dovadă stau faptele celor care au condus orașul https://bragadirumeu.ro/2020/respectam-dreptul-copiilor-la-educatie/

Ne-am bucurat să vedem parcul cu spațiu de joacă realizat în primăvara anului 2020, deși amenajarea lui lasă de dorit.

Din păcate terenul pentru creșă este în aceeași situație ca acum 2 ani, motiv pentru care am solicitat informații despre intențiile privind realizarea acestui obiectiv de investiții.

Am primit confirmarea că Primarul renunță la construirea creșei pe acest teren, deoarece nu are o suprafață suficient de mare pentru ca obiectivul să fie realizat din bugetul CNI, lucru pe care l-am semnalat și noi.

În această situație, ne dorim ca terenul să fie dat în folosința membrilor comunității și de aceea propunem amenajarea unui teren de joacă care să cuprindă zonele funcționale, pe care le vedeți în imagine. Conform Legii finanțelor publice, Primarul, în calitate de ordonator principal de credite, este cel care poate, dacă vrea, să demareze procedurile pentru ca acest obiectiv să devină realitate.

Voi ce părere aveți?

REFERAT DE APROBARE
NOTĂ DE FUNDAMENTARE
”Amenajare teren de joacă multifuncțional în strada Dealului, oraș Bragadiru, județul Ilfov”

Subsemnaţii, în calitate de consilieri locali din partea Partidului Mişcarea Populară Bragadiru, vă transmitem prezentul referat de aprobare/ notă de fundamentare având ca subiect motivarea necesității și oportunității efectuării unor cheltuieli pentru realizarea obiectivului de investiții ”Amenajare teren de joacă multifuncțional în strada Dealului, oraș Bragadiru, județul Ilfov”.

Situația actuală

În anul 2019, ca urmare a adoptării Hotărârii Consiliului Local Bragadiru nr. 167/29.08.2019, a fost cumpărat terenul situat în Str. Dealului, tarla 25, parcelele 107/11 – 107/16 – lot 1, Cc, orașul Bragadiru, județul Ilfov, identificat cu numărul cadastral 126753, având drept scop construirea unei creșe și a unui parc în cartierul Independenței.

Prin Hotărârea Consiliul Local  nr. 252/28.11.2019, s-a dezmembrat terenul în 2 loturi, astfel: lot 1/1, în suprafață de 1.368mp, cu număr cadastral 127336, categoria de folosință – terenuri cu construcții, subcategoria de folosință – parcuri și lot 1/2 , în suprafață de 1.632mp, cu număr cadastral 127337, categoria de folosință – terenuri cu construcție, subcategoria de folosință – curți și construcții (pentru creșă).

În timp ce parcul cu loc de joacă a fost amenajat în primăvara anului 2020, terenul pentru creșă a rămas nefolosit în ultimii 2 ani, fiind curățat abia în luna aceasta, în ciuda unor sesizări pe acest subiect.

Prin Hotărârea Consiliului Local Bragadiru nr. 138/26.11.2020 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și documentația tehnică aferente obiectivului ”Creșă cu 6 grupe și program zilnic prelungit, spații administrativ-gospodărești, utilități, amenajare incintă și împrejmuire, oraș Bragadiru, județul Ilfov”.

În anul 2021 în bugetul local a fost prevăzută suma de 1.102.581 lei pentru construcție creșă și a fost emisă Autorizația de Construire nr. 295/17.08.2021 str. Dealului colt cu str. Ortacului 127337 construire creșă cu program prelungit, spații gospodaresti, utilitati, amenajare incinta, imprejmuire.

Însă în anul 2021 nu a fost semnat niciun contract, deoarece Primarul a decis renunțarea la acest teren pentru construcția creșei, având în vedere că suprafața este prea mică și nu respectă cerințele Companiei Naționale de Investiții, din fondurile căreia se poate construi creșa în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul Unități și Instituții de Învățământ de Stat, în conformitate cu prevederile OG nr. 25/2001, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere solicitările de informații din partea consilierilor Partidului Mișcarea Populară și răspunsurile Primarului nr. 54966/01.11.2021 și 55781/15.11.2021 în care se confirmă cele de mai sus și se menționează că se va schimba destinația terenului, fără a exista încă un obiectiv stabilit, facem următoarea propunere, pentru ca terenul să fie folosit de comunitate în cel mai scurt timp.

În prezent, în cartierul Independenței, care se intinde pe o suprafață de 311 ha, având un număr de aproximativ 20.000 locuitori, există un singur loc de joacă pe un teren cu suprafața de 1.300 mp. Acest parc-loc de joacă aflat pe strada Dealului este insuficient echipat pentru a răspunde nevoilor de agrement și joacă ale copiilor, mai ales că elementele de joacă se adresează doar copiilor mici.

În acest cartier locuiesc și mulți copii cu vârsta între 10 și 14, precum și adolescenți, care au nevoie de modalități de petrecere a timpului liber în are liber într-un cadru sigur, unde să facă activități diverse. În prezent aceștia se întâlnesc pe străzile puține cu trotuare amenajate în cartier, în parcarea de la magazinul Leroy Merlin și merg pe biciclete, trotinete și role pe străzi printre mașini, punându-și viața în pericol, tocmai din nevoia de conectare socială.

Propunerea

Toate motivele de mai sus, ne-au făcut să propunem amenajarea unui teren de joacă multifuncțional, accesibil copiilor mai mari, dar fără a se limita la această categorie de vârstă, unde întreaga familie ar putea petrece timpul liber în mod armonios, încurajând mișcarea în aer liber.

Propunem ca terenul să cuprindă următoarele zone funcționale:

 1. Teren multisport, dimensiune 27x15m, îngrădit cu gard din stâlpi metalici cu înălțimea de 4m, plasă metalică împletită și plasă de protecție textilă deasupra terenului pe întreaga suprafață de joc, dotat cu accesorii pentru practicarea sporturilor: baschet, handbal, fotbal, volei, tenis de câmp, realizat din beton cu finisaj de tartan, sistem de iluminat cu halogen,
 2. Container cu 2 toalete și spațiu pentru vestiar, dimensiune 2x2m, conectat la rețeaua de apă și canalizare,
 3. Foișor, dimensiune 4x4m, dotat cu 4 mese de jocuri,
 4. Masă de tenis cu blat din beton,
 5. Skate parc, dimensiune 15x5m, dotat cu rampe și șine adecvate practicării de sporturi cu skateboard, role, trotinete,
 6. Spațiu de cățărare, dimensiune 6x6m, dotat cu echipamente de cățărare,
 7. 2 parcări pentru biciclete,
 8. Cișmea de apă conectată la rețeaua de apă și canalizare,
 9. Alei pietonale betonate,
 10. Bănci,
 11. Coșuri de gunoi,
 12. Spațiu verde cu gazon și copaci plantați la limita de proprietate,
 13. Sistem iluminat cu panouri solare,
 14. Sistem irigare spațiu verde,
 15. Sistem camere de supraveghere video,
 16. Regulament utilizare.

Având în vedere că acest obiectiv de investiții nu este de o complexitate ridicată, iar timpul de execuție nu ar trebui să depășească 3 luni, în condițiile în care sunt multe societăți comerciale care au obiect de activitate realizarea de astfel de spații multifuncționale, considerăm oportună realizarea în cel mai scurt timp a acestui loc de joacă, pentru ca în primăvară să fie disponibil membrilor comunității.

Având în vedere că doar ordonatorul principal de credite poate propune prin proiect de hotărâre rectificarea bugetară, conform art. 19 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, și că un obiectiv de investiții poate fi cuprins în programul de investiții anual, doar după aprobarea documentațiilor tehnico-economice de către Consiliul Local, ca urmare a propunerii ordonatorului principal de credite, conform art. 44 și 45 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice, subsemnații, în calitate de consilieri locali din partea Partidului Mișcarea Populară, vă solicităm domnule primar:

 1. să agreați propunerea noastră și să includeți de urgență în planul de investiții a obiectivului ”Amenajare teren de joacă multifuncțional în strada Dealului”, la următoarea rectificare bugetară prin relocarea unei părți din suma alocată pentru obiectivul de investiții creșă, sumă care rezultă în urma unui deviz de specialitate,
 2. să realizați, prin aparatul de specialitate, demersurile necesare pentru înaintarea de urgență către Consiliul Local a proiectului de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației tehnice pentru obiectivul de investiții ” Amenajare teren de joacă multifuncțional, utilități, amenajare peisagistică și împrejmuire în strada Dealului, oraș Bragadiru, județul Ilfov”,

Vă atașăm o schiță de amenajare a terenului, care include toate elementele propuse mai sus.

În speranța că veți lua în considerare această propunere, așteptăm răspunsul în scris pe adresa de mail consilier@bragadirumeu.ro.

Cu stimă,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *